Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 15 februari 2017

Läskande god fläderblomssaft – utan citronsyra!

Strunta i den syntetiska citronsyran! Det går lika bra med vanliga citroner – och rena, heta flaskor. Här ger mathantverkaren Yvonne Björ i Rättvik sitt godaste recept!

FOTO: Istock

Du behöver: 

400 g fläderblommor
3-4  ekologiska citroner
3-4 liter vatten
1 -1,5 kg strösocker (350 gram per liter)

Så här gör du fläderblomssaften:

1. Lägg blomklasarna i en tillbringare som rymmer minst 5 liter.
2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg först ned fläderblommorna och täck sedan med citronskivorna.
3. Koka upp vattnet och häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
4. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och värm upp till ca 86 grader. Rör sedan i sockret och häll upp på väl rengjorda – och varma  – flaskor. Värm i ugn i 100 grader så att eventuelle bakterier dör.
5. Testa sedan om korkarna sluter tätt genom att lägga flaskorna på sida i en balja. Om det bubblar eller läcker så sluter den inte tätt. Då ska flaskan förvaras i kylen. Täta flaskor kan förvaras i rumstemperatur så länge de är oöppnade.
* Källa: Yvonne Björ, sylt- och safthantverkare i Rättvik, www.aktasylt.se

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen