Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 december

Lussebullar med mandelmassa

Vad vore julen utan alla dofter och smaker? Lands bloggare Katarina Ekeström har hittat det ultimata receptet på julens lussekatter. Avancerat – och fantastiskt gott.

 Foto: Katarina Ekeström
Foto: Katarina Ekeström

Originalreceptet är framtaget av bagaren och konditorn Jan Hedh. Det är många steg men väl värt mödan. På detta sätt blir bullarna både saftigare och smakrikare.

Tips på vägen

Här kan det vara en god idé att läsa receptet noggrant inför bakningen och om du har en våg kommer den att komma till nytta nu. Läs gärna Katarinas blogginlägg för fler tips kring baket och hur du lyckas.

Läs också: Pepparkaksbullar – en given adventssuccé

Lussebullar med mandelmassa (cirka 35 st)

Ingredienser:

  • Del 1 – mandelremons:
  • 300 g rumsvarm mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 40 g vetemjöl (2/3 dl)
  • Del 2 – fördeg:
  • 700 g vetemjöl (11 2/3 dl)
  • 30 g strösocker (drygt 2 msk)
  • 80 g jäst
  • 500 g röd mjölk (5 dl)
  • 3 g stött saffran
  • Del 3 – bortgöring (sista delen av degen):
  • 500 g vetemjöl (8 1/3 dl)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 20 g havssalt (drygt en msk)
  • 20 g stött kardemumma (2 msk) Malen funkar inte. Stöt från hela kärnor.
  • 50 g ägg (1 litet)
  • 250 g smör
  • Del 4- äggstrykning:
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Min mandelmassa var lite hård så jag rev den grovt. Har du en maskin med blandare så är det enkelt att köra i den annars fungerar handkraft utmärkt.
  2. Blanda ner smöret i mandelmassan. Gör det i ett par, tre omgångar så blir det inga klumpar. Rör till sist i mjölet. Ställ åt sidan.
  3. Blanda mjöl och socker till fördegen. Rör ut jästen i mjölken, tillsätt saffran och häll alltihop över mjölblandningen. Knåda i assistent på låg hastighet i 5 minuter. Täck och ställ att jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  4. Häll nästa mjölomgång över fördegen. Med i bunken ska också socker, salt, kardemumma och ägg. Knåda i maskin på låg hastighet 5-6 minuter.
  5. Klicka i smöret i omgångar samtidigt som du höjer hastigheten. Låt degen gå i maskinen 10 minuter tills den är elastisk. Täck och jäs i 30 minuter.
  6. Dags att baka ut. Jag valde att göra snurror. Ser superproffsigt ut och är inte svårt. Använd bilden som illustration.
  7. Dela degen i två delar. Jobba med en del i taget. Kavla ut till en rektangel. Bred remons över halva degen och vik den på mitten. Skär ut 15 – 18 jämnstora remsor.
  8. Ta en remsa i taget och skär den mitt i på längden nästan hela vägen (Se bild). Fläta, eller vrid den. Lägg ihop i en spiral och vik in skarven under bullen. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Pensla med den vispade äggstrykningen. Ställ att jäsa till dubbel storlek. Räkna med att det tar 45 minuter.
  10. Grädda i 230 grader, 12 minuter. Ta ut och pensla ytterligare en gång med äggstrykningen.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen