Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 23 januari

Munk-semla - är detta den godaste semlan?

Älskar du munkar och är galen i semlor? Då bara måste du prova Sveriges kanske godaste semla – munk-semlan. Upplev det bästa av två världar!

Bild 1/3 FOTO: Unni Zetterling
Bild 2/3
Bild 3/3

Bagaren Karin Kahm på Byfiket har tagit semlan till helt nya höjder. Hennes vansinnigt goda munk-semla är en perfekt smakkombination av två redan underbara bakverk.

Älskar munkar och semlor

– Jag älskar semlor och jag älskar munkar så jag provade att göra en kombi, säger Karin Kahm, som arbetar med att baka bröd och bakverk på Byfiket i Stockholm.

Och visst var det en sällsynt lyckad kombination. Det blev succé direkt, munk-semlan säljer som smör!

Frys innan jäsning

Karin tipsar om att det går utmärkt att frysa bullarna innan jäsning.

– Då är en nybakad munk-semla aldrig långt bort. Ta fram så många bullar du vill ha och tina i rumstemperatur i ett par timmar innan du färdigställer munk-semlorna, säger hon.

Här bjuder hon på sitt magiska recept som ger cirka 25 bullar à 50 gram.

Karin Kahn på Byfiket i Stockholm har tagit semlan till nya höjder. Foto: Unni Zetterling
Karin Kahn på Byfiket i Stockholm har tagit semlan till nya höjder. Foto: Unni Zetterling

Älskar munkar och semlor

Namn: Karin Kahm
Gör: Bagare på Byfiket i Stockholm
Familj: Casper är 6 år, Maya 4 år och Juno 1 år och hennes man Anders.
Bor: I Stockholm, uppvuxen på Färingsö
Favoritbakverk: Munkar och semlor

Tips! Vill du inte fritera bullarna går det bra att baka dem i ung också, tipsar Karin. 200 grader i 6–7 minuter blir lagom.

Byfikets munk-semla(Cirka 25 bullar)

Ingredienser – fördegen

  • 50 gram jäst
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde (kan ersättas med mjölk)
  • 15 gram socker
  • 500 gram vetemjöl special eller manitoba cream, extra fin mjölsort från Skåne

Gör så här – fördegen

  1. Värm gräddmjölken till 37 grader.
  2. Lös upp jästen i bunken med lite av gräddmjölken.
  3. Tillsätt resten av gräddmjölken, socker samt mjölet.
  4. Blanda i 5 minuter, plasta och låt jäsa 30 minuter.

Recept: Karin Kahm, Byfiket

Ingredienser steg 2 – hela fördegen

  • 300 gram vetemjöl special
  • 120 gram socker
  • 5 gram salt
  • 12 g nymortlad kardemumma
  • 1 st ägg
  • 150 gram smör (rumstempererat)

Gör så här – hela fördegen

  1. Lägg socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl i bunken med fördegen och blanda på låg hastighet 5 minuter.
  2. Det blir en stabbig deg men det ordnar upp sig när smöret kommer i.
  3. Öka hastigheten och tillsätt det rumstemperarade smöret lite i taget.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar 30–45 minuter beroende på temperaturen i rummet.
  5. Dela degen i 4 remsor, och dela varje remsa i 6 delar. Baka ut dem till fina släta bullar. Låt jäsa täckta med bakduk eller plastfilm till dubbel storlek ca 30- 40 minuter.

Ingredienser – semmelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl rostad hackad mandel (kan uteslutas)
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här – semmelfyllningen

  1. Under tiden bullarna jäser så förbered semmelfyllninge. Riv mandelmassan och blanda med mjölk.
  2. Tillsätt rostad mandel för extra crunch.
  3. Vispa grädden fluffig och vänd ihop med mandelmassan.
  4. Häll upp i spritspåse med en slät tyll.

Ingredienser – fritering

  • 5 dl matolja
  • 1 dl socker
  • 2 tsk nymortlad kardemumma

Gör så här – friteringen

  1. Hetta upp oljan till 170 grader.
  2. Fritera bullarna i omgångar i 2 minuter på varje sida, tills de fått gyllenbrun färg.
  3. Ta upp dem med hålslev och lägg på hushållspapper.
  4. Blanda socker och kardemumma.
  5. Vänd de friterade bullarna i blandningen. Låt dem svalna en aning.

Gör så här – hela semlan:

  1. Skär ett litet snitt i kanten på semlorna.
  2. Spritsa fyllningen i munkarna.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen