Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 juli

Ostbakad lax med potatissallad Jansson – och ett glas öl

En sallad på härlig färskpotatis som får smak inspirerad av Janssons Frestelse – här gissar vi att du får en ny favorit! Fin lax inbakad i god ost blir bästa tänkbara sällskap.

 Gillar du Janssons frestelse? Då kommer du älska den här underbart goda rätten. Somrig och fräsch.
Gillar du Janssons frestelse? Då kommer du älska den här underbart goda rätten. Somrig och fräsch. FOTO: Håkan Larsson

Ansjovis är god inte bara på äggmackan och i frestelsen. En gnutta av spadet är en klassisk smaksättare i såsen till söndagssteken, och till all stekt fisk smakar gräddsås där du mosar ner några filéer och smakar av med spad förträffligt.

Rädisrufs är en annan favorit som passar finfint till. Som du ser i receptet är det superenkelt att göra.

Håkans bästa dryckestips!

Även vinälskaren måste ibland erkänna att en öl nog smakar bäst till maten. Här passar en källarsval Wisby Pils, (1570), 19:90 kronor/33 cl.

Ett lagom kryddigt vitt vin fungerar också bra, som lättsamma Leth Grüner Veltliner, (4200), 85 kronor.

Alkoholfritt: Eriksberg Hovmästarlager (1954), 11:90 kronor/33 cl.Läs också: Håkan Larssons supergoda tartar på matjes

Kryddostbakad lax med potatissallad Jansson och rädisrufs

Ingredienser:

  • 4 personer
  • 700-800 g laxfilé, skinn- och benfri i portionsbitar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 3 dl riven kryddost eller västerbottensost
  • smör till stekning
  • Potatis à la Jansson
  • 800 g färskpotatis
  • 3 dl gräddfil
  • 1 burk ansjovisfiléer, 125 g, spara spadet
  • ca 1 dl finhackad dill
  • 1/2 späd purjolök
  • salt
  • Rädisrufs
  • 1 knippe rädisor
  • några korn örtsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda gräddfil med hackade ansjovisfiléer, dill och strimlad purjolök. Vänd ner potatisen, smaka av med ansjovisspad och eventuellt salt.
  3. Skär laxen i portionsbitar, putsa bort en del av slaksidan. Salta och peppra och vänd bitarna först i vetemjöl, sedan ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en teflonpanna, stek laxen hastigt på medelstark värme på båda sidor till vacker färg.
  4. Sätt in laxen i ugnen i 7-10 minuter tills den är så gott som genomstekt.
  5. Skölj, ansa och finriv rädisorna och smaksätt med en smula örtsalt.
  6. Lägg upp och servera.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen