Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 4 januari

Paj med grönt, bakade ägg och tryffel

Fin paj som passar perfekt till många bufféer. Tryffeloljan ger extra smakdimension men kan uteslutas - pajen är god ändå!

En läcker paj där äggen behålls hela i stället för att blandas i en äggstanning. I receptet använder vi brytbönor, men det går minst lika bra med haricots verts, skärbönor eller broccoli.

Paj med grönt, bakade ägg och tryffel(4 portioner)

Pajdeg - ingredienser:

  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk kallt vatten

Pajdeg - gör så här:

  1. Skär smöret i kuber. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och kör eller blanda till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga lätt med en gaffel och låt vila i frysen minst 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 min.

Fyllning - ingredienser:

  • 300 g valfria bönor, till exempel bryt-, vax- eller skärbönor
  • 100 g sockerärter
  • 1 gul knipplök
  • 5 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g riven prästost
  • tryffelolja

Fyllning - gör så här:

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ansa bönorna och sockerärterna. Finstrimla knipplöken. Koka sedan bönorna ca 4 minuter, när 1 minut av koktiden återstår tillsätts sockerärterna. Häll av vattnet och spola kallt.
  2. Blanda ihop crème fraiche med prästost. Smaka av med salt och peppar.
  3. Höj värmen i ugnen till 225 grader.
  4. Fördela bönor, ärter och knipplök i det gräddade pajskalet. Gör små gropar för äggen. Knäck äggen försiktigt och lägg i groparna. Fördela prästostcrème fraichen ovanpå det gröna. Salta och peppra på äggen.
  5. Ställ in formen i ugnen och låt baka tills äggvitan stannat och gulan fortfarande är något krämig, ca 20 minuter. Droppa tryffelolja över pajen strax före servering.
  6. Servera och njut!

Recept och foto: Lantmännen

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen