Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 9 maj 2017

Så gör du egen lavsoppa

Krafsa försiktigt bort lite manlav från tallens grenar (OBS, fråga markägaren om lov). Och följ sedan mathantverkaren Berit Henrikssons recept.

Bild 1/2 FOTO: Mikael Frisk
Bild 2/2

Lavsoppa

Ingredienser

  • 1 näve rensad manlav
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong (eller egenkokad)
  • 2 dl grädde eller mjölk

Gör så här:

  1. Plocka tallaven som växer på tallens grenar och rensa bort allt skräp. En näve tallav räcker till fyra personer. (Fråga skogsägaren först).
  2. Förväll i vatten cirka fem minuter och slå bort vattnet. Upprepa tre gånger med nytt vatten varje gång. Tallaven är nämligen torr och måste få bli mjuk och suga åt sig vätskan innan man lagar till den.
  3. Mixa laven i en matberedare. Koka med 6 deciliter vatten. Tillsätt en tärning grönsaksbuljong, eller använd egen buljong.
  4. Koka cirka 15 minuter. Tillsätt 2 deciliter grädde eller mjölk. Smaka eventuellt av med lite salt. Om så önskas kan soppan redas.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen