Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 17 april

Så gör du Elins vita lyxnougat!

Elin Örn gör succé med sin Dala Nougat - en fransk lyxnougat fylld med läckerheter som nötter och bär. Testa att göra själv!

FOTO: Linda Axelsson

Överraska familjen med en riktigt läcker nougat. Inte den bruna, nöt- och chokladmassan som vi svenskar oftast tänker på som nougat. Nej, det här är den vitbeiga, härligt sega nougat man äter i Frankrike och andra medelhavsländer.

Du behöver ha hemma: En elektronisk stek- eller sockertermometer, köksmaskin med flat visp/blandare, silikonmatta för bakning och en kavel.

Lyxig fransk nougat

Ingredienser

  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g pistagenötter
  • 1 dl vatten
  • 2 små äggvitor
  • 130 g sötmandel
  • 130 g hasselnötter
  • Florsocker, att pudra med

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader. Rosta mandel och hasselnötter i ugnen i cirka 5 minuter så de börjar få färg. Stäng av ugnen och låt pistagenötterna ligga med på eftervärmen.
  2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 145 grader. Viktigt att temperaturen inte blir högre.
  3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig ma
  4. Häll sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa under medelhög hastighet i cirka 5 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  5. Vispa seda 5-10 minuter på låg hastighet och testa smeten med ett kulprov. Ta lite smet och håll den i kallt vatten . Man ska kunna forma den till en liten boll. Ha gärna handskar för att skydda dig från den varma massan.
  6. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  7. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
  8. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna/mogna i minst sex timmar. Skär i bitar med vass kniv och servera.

Elin Örn, på Dala Nougat

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen