Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 22 november 2016

Så gör du julens godaste lussekatter

Vill du ha riktigt fluffiga och saftiga lussekatter ska du göra så här. Missa inte knepet!

Bild 1/2
Bild 2/2

Detta recept skiljer sig lite från många andra recept genom att smöret tillsätts rumsvarmt i klickar. Det vanligaste sättet är annars att man smälter smöret.

Om man bakar med rumsvarmt smör så blir bullarna fluffigare och saftigare.

Vill du hellre göra på det traditionella sättet så hittar du det receptet längst ner i artikeln.

Ljuvlig goda lussekatter – med rumsvarmt smör

lussebullar2

40 stycken

Du behöver

15 dl vetemjöl
200 g smör
5 dl mjölk, 3 %
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
2 påsar saffran, 1 g saffran
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 sockerbit till när du ska mortla saffran.

1 ägg till pensling

Russin till garnering

Så här gör du

1. Börja med att stöta saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. (Du kan också lägga saffran i sprit några timmar eller över natten för att få fram smaken ytterligare.)
2. Lös upp jästen i mjölken och rör ner din stötta eller spritinlagda saffran. Tillsätt sedan socker, salt och mjöl (spara 1 dl till utbakningen).
3. Bearbeta blandningen i ett par minuter och tillsätt sedan smöret i klickar.
4. Bearbeta degen ytterligare. Cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
5. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, 40 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i 40 bitar och baka ut till önskad lusseform.
7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin. (Bra om du blötlägger russinen en halvtimme innan så att de inte suger upp vätskan i degen.)
8. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
9. Värm ugnen till 250 grader.
10. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
11. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
12. Låt svalna på galler under bakduk.

Här nedan får du recept på lussekatter enligt det vanligaste sättet. Efter steg 4 i receptet ovan är de bägge recepten lika dana.

Traditionella lussekatter – med smält smör

40 stycken

Du behöver

15 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 g saffran, 2 paket
1 tsk salt
2 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg till pensling
Russin till garnering

Så här gör du

1. Smält matfettet i en kastrull.
2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
3. Stöt saffran med 1–2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
6.Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, 40 minuter.
7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i 40 bitar och baka ut till önskad lusseform.
8. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
9. Täck med bakduk, låt jäsa 30–45 minuter.
1o. Värm ugnen till 250 grader.
11. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
12. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
13. Låt svalna på galler under bakduk.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen