Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 juli

Slanggurka i massor? Gör egen, ofärgad boston!

Jodå, det går visst att spara slanggurka när växthuset svämmar över. Gör egen gurkmix av bostontyp, helt utan färgämnen.

 Slanggurkan måste inte ätas direkt. Den går att spara till vintern som egentillverkad gurkmix, också kallad bostongurka.
Slanggurkan måste inte ätas direkt. Den går att spara till vintern som egentillverkad gurkmix, också kallad bostongurka. FOTO: IBL

Ta en stund och fundera över bostongurkan i butiken. Hur kommer det sig att hela röran är klargrön när en gurka bara är grön på utsidan, en ynka bråkdel av gurkans hela vikt? Resten är nästan vitt.

Den färdiga gurkmixen är färgad med E 141, klorofyllkopparkomplex. Färgämnet utvinns från gröna blad och spetsas med lite koppar. Vill du ha din Boston helt naturell gör du egen.

Det är hur lätt som helst och du får en glad mix av grönt, rött och vitt i burken.

Läs också: Så enkelt syltar du kantareller

Hemmagjord boston

Ingredienser

  • 2 gröna slanggurkor (cirka 800 gram)
  • 1 röd paprika
  • 1 liten gul lök
  • 1 smal stängel purjolök
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 liter vatten
  • Lag:
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • 2 dl ättikssprit
  • 2 dl vatten
  • 2 kvistar dill

Gör så här

  1. Skär gurkan och paprikan i mycket små tärningar. Skala löken och finhacka, hacka också purjolöken.
  2. Häll allt hack i en skål och tillsätt senapsfröna.
  3. Koka upp vattnet och häll över grönsaksblandningen. Låt stå tills vattnet svalnat och sila sedan bort vattnet.
  4. Koka lagen av socker, salt, ättikssprit, vatten och dill.
  5. Lägg gurkblandningen i lagen och koka i 8-10 minuter tills grönsaksbitarna mjuknat och blandningen blivit simmig.
  6. Fyll gurkgurkmixen i små, heta och rena glasburkar och sätt på skruvlock. Förvaras i kylskåp.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen