Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 maj

Ugnsbakad rabarber med nötkolasås

Tillsammans med lite kall grädde och kolasås blir den här rabarbern magiskt god. En perfekt dessert under sommarens middagsbjudningar.

 Foto: Katarina Ekeström
Foto: Katarina Ekeström

Den här varianten kan göras i ugn eller i grillen om det passar bättre. receptet kommet från Lands bloggare Katarina Ekeström.

Läs också: Så gör du egen vaniljvisp till sommarens pajer och kakor

Ugnsbakad rabarber

Ingredienser (4 personer)

  • 350 g rabarberstjälkar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • saften från ½ citron
  • Salt nötkolasås
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter
  • ¾ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader eller förbered grillen för indirekt värme. Det vill säga glödbädden på en sida så att det som ska värmas på lägre värme kan stå på den andra.
  2. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en form. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Skåra vaniljstången och lägg i den. Pressa i citronen. Koka någon minut och häll sedan lagen över rabarberna. Tryck fast ett bakplåtspapper som ett tätt lock direkt på stjälkarna.
  3. Sätt in i ugnen eller i den indirekta grillvärmen med locket på. Räkna med att de är mjuka efter 5-7 minuter. Ta bort från värmen.
  4. Den som vill gör såsen i förväg, men det funkar även att köra direkt. Särskilt om den ska ätas i annat sammanhang med bara glass till exempel, då kan den vara varm. Här tycker jag att den passar bäst ljummen eller avsvalnad.
  5. Lägg smör, socker och sirap i en kastrull. Smält ihop på medelhög värme och rör inte för mycket.
  6. Häll i grädde, rör om och låt puttra fem minuter. Rör i nötter och salt. Ta från spisen.
  7. Låt svalna något eller helt. Servera den knapriga kolasåsen med mjuka rabarber och vaniljglass. Syrligt, sött, salt, kallt, ljummet och knaprigt. Underbart gott!

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen