Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 september

11 retroklassiker vi älskar att älska

Design kommer och går, men några av dem består. Här är fem folkkära klassiker som har fått nytt liv och sju sköna shoppingtips.

1. Stig Lindbergs gröna blad

Många av Stig Lindbergs serviser är älskade klassiker, som Berså som kom 1961 och ny tillverkas nu i Gustavsbergs Porslinsfabrik. Vem har inte barndomsminnen där denna gröna sköning ingår?

2. Nytt liv i många färger

Stringhyllan kom 1949 med sina typiska gavlar. Då var den i regel i vitt eller svart. Nu finns såväl gavlar som hyllplan i alla tänkbara färger.

3. 40-talets hit

När Folke Arström ritade besticket Thebe inspirerades han av Egypten. Året var 1944. 2014 togs serien åter upp i produktion av Gense.

4. Kaxig form modern igen

Ägget, Svanen och Droppen är klassiska Arne Jacobsen-stolar med sina runda former. Rum 606 i det som i dag heter Radisson Blu Royal Hotel är det enda där originalinredningen finns kvar. Droppen ritade han speciellt för SAS Royal Hotel. Nu tillverkas den av Fritz Hansen.

5. Alltid lika vass

1891 startade Frost-Erik Ersson Frosts knivfabrik, som sedermera blev Mora of Sweden. Här ovan ses alla anställda 1904, med Erik Frost i mitten i kavaj. Här den klassiska Morakniven med rött handtag från Frosts knivfabrik.

Läs om våra mest älskade föremål

Vi växer upp med dem. Vi använder dem. Och vi njuter av dem. I boken Svenska klassiker möter du några av våra mest folkkära produkter och historien bakom dem. Köp boken på Land Shopping.

Svenska klassiker

Hitta din retrofavorit – 7 shoppingtips

Retro

Hitta mer inredning och lokalt hantverk på Land shopping.

Läs även: Visste du det här om klassikern Mon Amie?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen