Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 21 september

Nu säljer vi mjukt jämtgarn – handklippt ull spunnet i Sverige

Gunilla klipper fåren själv – med sax. En del av ullen spinner hon själv, en del skickar hon till ett svenskt mikrospinneri. Nu kan du köpa Hallagårdens helsvenska ull- och angoragarner i Land Shopping.

 Jämtlandsfåret är en relativt ny ras i Sverige.
Jämtlandsfåret är en relativt ny ras i Sverige. FOTO: Margaret Hallman

Det är ett hantverk. Rakt igenom. Och det ligger mycket kärlek och omvårdnad bakom varje enskilt hekto garn som kommer från Hallagården i Lekhyttan i västra Närke, det råder det inte tvivel om när man hör Gunilla Larsholt tala sig varm om svensk ull och sin verksamhet.

Läs även: Lands reportage om Hallagården

Sprider kunskap

Först kommer omsorgen om gården och djuren; fåren, angoragetterna, alpackorna och angorakaninerna, därefter omsorgen om det gamla hantverket ullhantering som i Sverige har blivit en försvinnande kunskap.

– Man ska klippa och sortera fibrerna på rätt sätt så att slutprodukten ska få så hög kvalitet som möjligt och fåren ska må bra hela vägen. Dessutom måste man veta en hel del om avelsfrågor. Vi har tappat mycket av detta i Sverige i samband med industrialiseringen, säger Gunilla som ofta far runt bland gårdar och visar.

Alla vill ha svensk ull

Efterfrågan på svensk ull har ökat. Även industrin vill ha svenskt. Fjällräven har köpt all jämtlandsfårull de klarat att komma över och första kollektionen i svensk ull kommer ut till hösten 2017. På Sveriges största ullinsamlingsstation, Toarp, ökar efterfrågan stadigt och man har nu 200 återförsäljare. De gårdar som har jämtlandsfår har kö på ullen.

svensk ull

Jämtull mjuk som merino

Jämtlandsfåren är Sveriges nyaste fårras, en korsning mellan Sveatackor och Merinobaggar, framtagen för att vara ett får med många bra egenskaper. De ger en så mjuk och finfibrig ull att den går att använda direkt på kroppen, samtidigt som de ger bra kött och bra skinn i slutänden.

De väldigt mjuka ullfibrerna har också lyster som ger garnet och de färdiga produkterna en fin yta som värmer.

 Klövsjöfår ger ull som passar utmärkt till vantar och mössor.
Klövsjöfår ger ull som passar utmärkt till vantar och mössor. FOTO: Hellagården

– Vi klipper våra jämtlandsfår en gång per år och spinner en del av ullen själva. Klövsjöfåren klipper vi två gånger eftersom deras ull växer fortare. Klövsjöullen är en grövre ull som blir fina ytterplagg, berättar Gunilla.

Läs även: Vackraste handarbetet: Brodera varje årstid

Handla lokalt hantverk och kända varumärken på Land shopping.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen