Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 19 september

Så bygger du en rundstapel – och imponerar på grannarna

Det sägs att en vedstapel kan avslöja allt om en man. Den som bygger högt har ambitioner medan den som bygger elegant är självupptagen. Rundstapeln är lätt att imponera med, rätt staplad dessutom yt- och torkeffektiv. Så här bygger du den med 5 tips.

FOTO: IBL Bildbyrå

1. Välj plats

Det fiffigaste med rundstapeln är att sol och vind kommer åt från alla håll och kan torka veden effektivt. Placera därför vedstapel i trädgården där det blåser och inte är för skuggigt och fuktigt.

2. Bygg stadig grund

Precis som vid vanligt vedstaplande vill du börja med att lägga ut ett fundament som får upp veden från marken. Här kan du använda alltifrån plank till gamla lastpallar. Lägg ut det i en cirkel, ju större desto stabilare, minst två meter i diameter behöver stapeln vara.

Därefter placerar du ut de rakaste vedklamparna i en cirkel. De första tre varven är de viktigaste, lägg veden tätt och se till att det blir jämnt rent cylindriskt. Det understa lagret placeras med barken neråt för att stänga ute väta. Välj lång ved, minst 40 centimeter eller längre, och jämlånga. Då är det lättast att grunden blir stabil. Bygg gärna på med både en och två invändiga ringar.

eldstad

3. Fyll hålrummet

Alla vedklampar som är krokiga eller korta hamnar i hålrummet i mitten för att stabilisera stapel ytterligare. Lägg dem luftigt. Första metern bygger du rakt upp. Därefter är det dags att sakta placera vedklamparna inåt. Ju högre stapeln blir desto större blir utmaningen. Alla ojämnheter går att kompensera med mindre klampar för att ändå hålla det lodrätt och undvika att stapeln senare rasar.

4. Bygg regnskydd

När du kommit en bit upp är det en bra idé att välja flat ved, gärna lövträd med näver, och placera dem med den nästan vattentäta näver uppåt för att stoppa regnvattnet. Tänk på att sen högsta punkten ska vara i mitten. För att undvika att det översta lagret blir blött av regn kan man täcka stapeln med ett enkelt plåttak.

5. Vinterlagra

När hösten kommer har veden förhoppningsvis torkat. Då är det dags att riva mästerverket och plocka in den under tak inför vintern.

Källa: Ved av Lars Mytting, Natur och Kultur

Lars Mytting bok ”Ved” har toppat alla försäljningslistor och för vedälskaren är boken är alltid lika aktuell. Köp den eller något annat fint i Land Shopping.

VEd bok

Läs även: Kolla in grannarna som kan det här med att stapla ved

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen