Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 9 november

Svensk nostalgi – Erkers Marie skildrar Sverige och livet förr

Gillar du gamla hus, kläder och svenska traditioner? Då kommer du älska Leksandkonstnären Erkers Marie nationalromantiska motiv. De har varit en succé i 34 år – nu finns ett urval i Land Shopping.

Allt började med en beställning av Sverigealmanackan från tidningen Land för 34 år sedan. Sedan brakade succén loss och Leksandskonstnären Erkers Marie har skildrat årstider, människor, stämningar och landskap allt sedan dess – och hennes bilder har vunnit många hjärtan genom åren.

my new collection

Bevarar gammal kunskap

– Många har sagt till mig att det är bra att jag skildrar sådant som har börjat falla i glömska och hittar mysiga och vackra platser som folk gärna vill besöka.

Marie håller ett högt produktionstempo. Förutom 12 nya kalenderbilder, gör hon även beställningsjobb, skulpturer och driver en butik i Tällberg. Dit kommer kunder från USA som är på jakt efter sina rätter och faller för tavlor, brickor, glasunderlägg med bilder som visar hur deras släktingar levde sitt liv i det exotiska hemlandet.

Får njuta av hela landet

Favoritlandskapet som hon gärna målar om och om igen är förstås hembygden i Dalarna. Men Marie tycker att nästan hela Sverige är lika vackert.

– Det finns så många platser där jag har stannat och bara beundrat för att det är så fantastiskt. Ibland kan det ligga alldeles intill en större väg där man har susat förbi många gånger tidigare.

Driver företag

Marie är helt självlärd, någon konstskola har hon inte hunnit med.

– Jag skickade in några bilder till Land och så plötsligt ringde chefredaktören och sa att tidningen gärna ville ge ut min almanacka. Almanackan har försörjt hela familjen i flera år. Och ett tag hade vi tolv anställda.

Hitta din favorit bland Erkers Maries nationalromantiska motiv här

Sverigealmanackan1

Läs även: Ljusstaken som hyllar Hälsingland

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen