Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 8 januari

Teknikpausa: 8 aktiviteter helt utan skärm

Tro det eller ej – att teknikpausa är lättare än vad du kan tro, människan har i alla tider ägnat sig åt aktiviteter utan teknik. Börja året genom att lägga undan mobilen och testa en av dessa avkopplande aktiviteter.

1. Gå en vandringsled

Det finns mängder av skäl till att vandra; Att i lugnt tempo uppleva natur, djur, miljö, dofter, ljud. Att ta sig till en spännande plats eller bara hem igen är nog så skönt. I vårt vackra rike finns en stor mängd vandringsleder som väntar på att upplevas. Vandra själv eller tillsammans med andra på en guidad tur.

2. Gör ett flaskskepp

FOTO: SteveAllenPhoto

Att bygga flaskskepp är en kul och skapande hobby som kräver mer tålamod och kreativitet än en stor plånbok. Ett flaskskepp är en fantastisk prydnad som även uppskattas som gåva. Finare flaskskepp går ofta i arv i många generationer.

Köp boken ”Teknikpausa” i Land Shopping

teknikpausa

3. Skapa ett släktträd

Utforska din historia genom att göra ett släktträd. Det är en översiktlig karta över din släkt i form av en trädstruktur. Ett målat och utsmyckat släktträd visar inte bara hur din släkt hänger ihop, utan kan även utgöra en vacker tavla. Att upptäcka, bevara och
dela din släkthistoria är spännande. När du gör ditt släktträd, se till att få en intressant pratstund med dina äldre släktingar och ta del av hur de hade det som barn.

4. Odla bonsaiträd

Forma vackra miniatyrträd. En bonsaiodling tar liten plats och du behöver ingen trädgård. Bonsaier kan odlas både inom- och utomhus. Att odla bonsaier ger även kunskap som kan användas vid annan typ av odling.

5. Jonglera

Jonglering är nyttig träning för både kropp och huvud. Samtidigt som simultankapacitet, fokus- och koordinationsförmåga tränas, är det avstressande att jonglera.

6. Leta registreringsnummer

Om du vistas mycket ute på vägarna, i bilköer eller på spårvagnen kan platespotting vara den perfekta aktiviteten för dig. Platespotting är ett kul sätt att fördriva tiden på och du tränar minne, observationsförmåga och tålamod. Det gäller att se svenska bilar i registreringsnummerföljd (med avseende på siffrorna). Första bilen du ska se är 001, nästa bil 002 och när du har nått 999 har du lyckats och då är du en mästerlig platespottare.

7. Basta

Att bada bastu är inte bara avkopplande och skönt utan det har även flera positiva hälsoeffekter såsom stärkt immunförsvar och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Bastubad minskar även spänningshuvudvärk och nedstämdhet.

8. Lär dig första hjälpen

I Sverige drabbas omkring 10 000 personer varje år av plötsligt hjärtstopp. Om du gör något, och snabbt, är chansen stor att den drabbade klarar sig bra, kanske helt utan skador. Om du gått en kurs i hjärt-lungräddning (HLR), kan du tryggt ta hand om och hjälpa en person som fått hjärtstopp tills ambulansen kommer. Att lära sig första hjälpen är att lära sig att rädda liv.

Köp boken här!

Boken Teknikpausa erbjuder en större mängd verktyg och dessutom ett 50-tal stimulerande och avkopplande aktiviteter som kan utföras helt utan teknik.

teknikpausa

Handla lokalt hantverk och varor handplockade av Lands shoppingredaktör i Land Shopping.

Läs även: 3 storsäljare i Land Shopping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen