Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Sista chansen! Nominera till Nordens finaste matpris

Ära och prestige står på spel i tävlingen om Embla – det nordiska matmästerskapet. Nominera din favorit senast på annandag påsk!

De finns på fälten, i stallarna och i köken. I skolorna, i butikerna, vid datorerna, i bygdegårdarna.

Ja, de finns överallt, de som ska göra upp om Emblapriset.

Embla är priset till den nordiska matens och matkulturens eldsjälar. De som producerar, utvecklar, tillagar, informerar, hyllar mattraditioner och värnar om maten på olika sätt har chans att vinna det.

Du har nu chansen att nominera kandidaterna. De finns som sagt överallt så se dig omkring – vem gör en insats för den närproducerade maten och utvecklar det nordiska kulinariska arvet i din trakt?

Nominera den kandidaten det kan vara en person, en förening, organisation, ett företag med mera på Emblas hemsida. Gör det senast den 17 april!

Varför inte nominera dig själv i någon av de sju tävlingskategorierna? Är du en matens förkämpe ska du inte tveka!

Tävlingen är öppen för kandidater från de nordiska länderna inklusive Färöarna, Grönland och Åland. Ett nordiskt mästerskap!

Vilka chanser har svenska deltagare att bli en Embla?

– De svenska deltagarna har goda chanser. Vi har bra råvaror och en tradition av att vara kreativa och entreprenöriella, säger Jan Ehrensvärd, LRF, en av tre medlemmar i den svenska juryn.

Priset ger alla som i det tysta gör ett stort jobb med mat chansen att komma fram i rampljuset och hyllas efter förtjänst.

De sju tävlingskategorierna är Mat till barn och unga, Matdestination, Matentreprenör, Mathantverkare, Matkommunikatör, Mat till många och Råvaruproducent.

Kategorierna gör det möjligt för många att få ett erkännande även i verksamheter som normalt inte uppmärksammas. Till exempel de som sprider kunskap om mat och matkultur bland barn, arbetar med den offentliga maten eller bidrar till att sätta en bygd på den gastronomiska kartan har nu chansen att få ett erkännande.

Jan Ehrensvärd hoppas att tävlingen bidrar till ytterligare utveckling och förnyelse av den traditionella nordiska maten och att länderna kan lära av varandra:

– Det är det som är så spännande med mat i dag, att fusionera olika delar från olika håll. Vi kan få impulser från de övriga nordiska länderna, säger han.

Fakta om Emblapriset

Embla är ett nytt pris med syfte att stärka den nordiska matkulturen och öka intresset för de nordiska råvarorna utanför Norden. Det har fått namn av den första kvinnan i den nordiska mytologin. Priset ska framöver delas ut vartannat år.

En jury i varje land utser en vinnare per kategori. Dessa presenteras den 9 maj och de går sedan vidare till en final i Köpenhamn där en samnordisk jury utser vinnarna. Jurymedlemmarna får inte rösta på kandidater från det egna landet.

Den 24 augusti presenteras vinnarna i samband med Miljö- och livsmedelsministeriets konferens ”Better food for more people”.

Den svenska juryn består av Fredrik Eriksson, kock, Jan Ehrensvärd, LRF:s riksförbundsstyrelse samt Lena Johansson, chefredaktör Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Bakom priset står de sex nordiska lantbruksorganisationerna i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, NBC. LRF är svensk medlemsorganisation.

Gå in på Emblas hemsida och nominera din favorit – senast den 17 april.

LRF är svensk samordnare för tävlingen. Kontaktperson är Auni Hamberg, auni.hamberg@lrf.se

Emblapriset – de sju kategorierna:

  • Mat till barn och unga – till en person eller organisation som bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom om nordisk mat.
  • Matdestination – till en institution eller förening som samlar råvaruproducenter, restauranger och lokala aktörer för att lyfta ett geografisk område.
  • Matentreprenör – till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med marknadspotential.
  • Mathantverkare – till en person som har utvecklat en unik produkt byggd på nordiska råvaror och traditioner.
  • Matkommunikatör – till en person som inspirerar och sprider kunskap om nordiska råvaror, måltider och traditioner.
  • Mat till många – till en person, företag eller organisation som har främjat matglädje och nordisk matkultur i offentliga måltider.
  • Råvaruproducent – till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare etc som skapar högkvalitativa råvaror.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen