Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tävlingar 11 maj

På jakt efter Sveriges nya småkaka - lärkrutan

Lärkrutan är en kaka som inte finns - än - men som kanske du kommer att skapa? Var med och tävla om att skapa Sveriges nya småkaksfavorit - så här gör du!

FOTO: Lantmännen

En lärkruta är en bit osådd mark på en åker och den finns för att hjälpa sånglärkan att hitta mat. Men det kanske också är en kaka? I varje fall snart eftersom Lantmännen utlyser en tävling där ambitionen är att hitta en ny småkaka till den stora samlingen småkakor i Sverige.

– Lärkrutor gynnar den biologiska mångfalden och är ett av odlingskriterierna i vår odlingsmetod. De öppna ytorna lockar solälskande insekter och spindlar som blir mat till den hotade sånglärkan. Vår baktävling är ett sätt att belysa en viktig fråga – på ett kul och gott sätt, säger Claes Johansson som är hållbarhetschef på Lantmännen.

Lärkrutan hjälper sånglärkan

Det är organisationen Birdlife Sverige som har lanserat begreppet lärkrutor ochRädda sånglärkan” har varit ett projekt för att få fler sånglärkor. Preliminära resultat har visat att åkrar med lärkrutor ger 50 procent fler flygande ungar än åkrar utan lärkrutor.

– I Sverige har tre av fyra sånglärkor försvunnit under de senaste 35 åren, men ett effektivt sätt att förändra situationen har visat sig vara att anlägga lärkrutor – små osådda rutor i åkern där sånglärkorna kan hitta mat, säger Sönke Eggers på Birdlife Sverige.

För att öka medvetenheten om lärkrutorna så arrangerar nu Lantmännen en baktävling där du kan vinna fina priser – och kanske skapa en ny småkaksklassiker?

Du hittar allt om tävlingen här.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen