Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 juni 2017

Så byggde Annemarie ett växthus av återvunnet material

När Annemarie Westerholm upptäckte ett par kasserade takkupoler började idéerna flöda.

Resultatet blev ett kombinerat växthus och uterum av återvunnet material och de buktande kupolerna som tak.

 Kupolerna från ett gammalt reningsverk blev tak medan väggarna byggts av gamla fönster och visst känns dörren igen. Den har en gång suttit i en bastu.
Bild 1/9 Kupolerna från ett gammalt reningsverk blev tak medan väggarna byggts av gamla fönster och visst känns dörren igen. Den har en gång suttit i en bastu. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Varför hålla saker stramt när de kan få snirkla sig? Annemarie och Gunnar Westerholm gjorde snickarglädje runt ett av fönstren.
Bild 2/9 Varför hålla saker stramt när de kan få snirkla sig? Annemarie och Gunnar Westerholm gjorde snickarglädje runt ett av fönstren. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Nej, det är ingen köpt kruka. Lobelian är planterad i en gammal vattenho.
Bild 3/9 Nej, det är ingen köpt kruka. Lobelian är planterad i en gammal vattenho. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Annemarie Westerholm byggde ett litet växthus av återvunnet material.
Bild 4/9 Annemarie Westerholm byggde ett litet växthus av återvunnet material. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Hyllor inne i växthuset ger plats åt både prydnader och krukväxter.
Bild 5/9 Hyllor inne i växthuset ger plats åt både prydnader och krukväxter. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Växthuset är också en plats för avkoppling. Här har en bänk byggts in så att det finns gott om plats att sitta på.
Bild 6/9 Växthuset är också en plats för avkoppling. Här har en bänk byggts in så att det finns gott om plats att sitta på. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Här återbrukas det med humor. Den gröna byttan som hänger högst upp är en gammal hjälm.
Bild 7/9 Här återbrukas det med humor. Den gröna byttan som hänger högst upp är en gammal hjälm. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Två rostfria hinkar på varandra blir stilig odling med plats för tomater och annat ätbart.
Bild 8/9 Två rostfria hinkar på varandra blir stilig odling med plats för tomater och annat ätbart. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf
 Gott om plats var viktigt när Annemarie och Gunnar byggde växthus. En trall utanför ger mera sittplatser.
Bild 9/9 Gott om plats var viktigt när Annemarie och Gunnar byggde växthus. En trall utanför ger mera sittplatser. FOTO: fotograf Maria Rosenlöf

Annemarie Westerholm är en flitig återbrukare. Överallt i hennes och maken Gunnars hem, idylliskt beläget på en strandtomt på Åland, syns spår av hennes kreativitet.

Växthuset, som smälter väl ihop med bostadshuset, visar sig vara ett typexempel på Annemaries förmåga att skapa och återanvända.

Det var när hon fick syn på ett par takkupoler som hade lämnats in till hennes arbetsplats på en bygg- och möbelretur som tankarna på ett eget växthus på gården väcktes.

– Egentligen var jag inte särskilt trädgårdsintresserad, men när en kollega sa att man borde använda kupolerna till ett växthus så började tankarna att snurra i mitt huvud, säger hon och skrattar.

Mest återvunnet

Efter några dygns funderingar stod planerna klara och hon kunde förverkliga dem tillsammans med familjen.

Takkupolerna fick avgöra storleken på växthuset. I princip allt material är återvunnet.

Just kupolerna kommer från ett reningsverk, dörren är en gammal bastudörr och fönstren kommer från en konferenslokal.

– Det var bara panelen i hörnen och en del av materialet till själva grundstommen som vi köpte in nytt. Det blev två ramar – en av tryckimpregnerat virke i botten och en upptill ovanpå fönstren. De gamla konferensfönstren som vi använde hade så pass kraftiga ramar att de kunde utgöra själva stommen i väggarna.

På tre dagar byggde de upp växthuset. Sedan återstod en del målningsarbeten.

– Men det gick verkligen jättesmidigt.

Resultatet blev ett kombinerat växthus och uterum. Inredningen fick till stor del bestå av tidigare fyndade älsklingssaker som äntligen fick komma till användning.

De gamla prylarna ger onekligen charm och karaktär. Det är lätt att bli inspirerad. Den vackra gamla fågelburen, det uttjänta skatboet och den gamla hjälmen är bara några av alla föremål som har fått nya liv och funktioner i växthuset.

– Det bästa med växthuset för mig är just att jag faktiskt har fått ett växthus. Och framför allt, att ingen annan har ett likadant!

Odling och avkoppling

Tack vare att växthuset står så nära bostadshuset är det lättillgängligt för en stunds pysslande eller avkoppling närhelst andan faller på. En oas både för avkoppling och odling.

Här odlas det både grönsaker och blommor i krukor och hinkar. Flexibelt och smidigt. Och det är lika mysigt att fika innanför som utanför växthuset.

– Just sittplatser var nog det mest primära, med tanke på möjligheten att kunna sitta i en grön, mysig, väldoftande miljö även när vädret kanske inte är det allra bästa. Möjligheten att odla sina egna grönsaker är en härlig bonus.

En kanal löper strax intill tomten och sommartid sitter de gärna här inne och njuter av att se på alla båtar som åker förbi.

Annemarie har nu fått ett växthus som verkligen är högst personligt och har samtidigt förverkligat en dröm som hon inte hade en aning om att hon hade.

Läs också:Så väljer du rätt växthus – 7 varianter för odling och avkoppling

Frågor för växthusplaner

  • Användningen? Är det främst ett uterum eller en plats för odling du är ute efter? Eller kanske en kombination av de bägge. Ifall du vill odla exotiska växter är det viktigt att tänka på att det behövs ett lite större växthus. Fundera över hur du vill odla: på hyllor, i hinkar, i bäddar. Varför inte satsa på att skapa flexibilitet?
  • Placeringen? Tänk på fördelen med att placera växthuset lättillgängligt och nära en vattenkran eller vattentunna, och även el om möjligt (särskilt om du vill övervintra växter i det). Placera det helst i öst-västlig riktning, på en vindskyddad, solig och plan plats, utan för höga planteringar runt omkring.
  • Växthustyp? Självbygge eller monteringsfärdigt? Nytt eller återanvänt. Ska det ha ramar av trä eller aluminium, fönster av glas eller plast? Spelar utseendet en betydande roll, eller är det ändamålet som är det viktiga? Tänk på att vädringsmöjligheter är viktiga! Bra ventilation ger ett bättre klimat i växthuset.
  • Behov? Var realistisk och drömmande på samma gång. Med andra ord: skapa ett växthus enligt just dina förutsättningar och önskemål. Då får du ut mer av ditt växthus och chansen är större att det motsvarar dina förväntningar!
  • Bygglov? Osäker på om du behöver bygglov eller göra en anmälan? Gå exempelvis in på Boverkets hemsida, där finns information. Alternativt kan du kolla med kommunen där du bor.

Läs också:De byggde ett orangeri av gammalt tegel och gamla fönster

Tips för odling

  • Ett växthus förlänger säsongen och skapar nya odlingsmöjligheter, som för tidiga primörer. Exempelvis sallat, rädisa, spenat och dill kan odlas tidig vår i växthuset. Lite jordgubbar är också härliga att odla i växthuset för en extra tidig skörd.
  • Gurka, paprika, tomat, chilipeppar och kryddväxter kan odlas under hela sommaren.
  • I ett lite större växthus kan du odla lite mer exotiska växter som vindruvor och melon.
  • Vill du odla mycket? I växthuset kan du förkultivera blommor och grönsaker under hela säsongen som sedan ska planteras ut.
  • Växthuset kan även fungera som vinterförvaring av frostkänsliga växter med hjälp av isolering och värmefläkt. Komplettera gårna ett större växthus med ett mindre vintertält av plast så att du slipper värma upp hela utrymmet.

Läs också:Inga-Lill och Jan byggde växthus av återbrukat material

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen