Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 25 maj 2016

Stjärnkockarnas favoriter från skogen – 7 heta råvaror du hittar i naturen

Gör som stjärnkockarna – hämta råvarorna i skog och mark. Kirskål, harsyra och rödklöver har blivit rena lyxen på gourmetkrogarna. Gott, nyttigt och finns i överflöd runt knuten.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Harsyra – perfekt till sallad

Land.se skriver om harsyra.
Harsyra passar till både kött och fisk.

Harsyran med sina små vita blommor är vanlig i skuggiga skogsmarker. Liknar klöver och kallades förr surklöver. Den är en lättplockad och god smaksättare till sallader, kött och fisk. Ät inga stora mängder då den är rik på oxalsyra.

2. Maskros nyttigaste ogräset

Land.se listar det ätbara ogräset – maskros.
Maskrosen kan jäsas till vin.

Det nyttigaste ogräset vars blad, stjälk och blomma går att äta. De späda små bladen är godast och funkar fint i sallad. Bitterämnet taraxacin stimulerar lever och galla och hjälper till att spjälka fett. Gör maskroste: Låt 4 msk färska eller 2 msk torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick 3 gånger om dagen i max 14 dagar.

Läs också: Förbanna inte ogräset – ät upp det i stället

3. Nässlor – multivitamin

Land.se ger 7 tips på vad du kan göra med nässlor.
Nässlor i pasta är jättegott.

Naturens eget multivitamins- och mineralpreparat som också är användbar i matlagningen. Vackert grön och smakrik i allt från pesto och soppa till omeletter och pastasås. Plocka späda blad som växer långt från trafikerade vägar och använd handskar.

4. Löktrav i stället för vitlök

Land.se skriver om ätbara växter.
Löktrav god att smaksätta smör med.

Växer precis som nässlan i näringsrik jord, i kulturmark och runt gammal bebyggelse. Under sommaren kommer nya blommor och bladrosetter som är goda att äta. Löktrav har en mild vitlökssmak och är god att hacka ned i ett kryddsmör eller som smaksättare i en sallad.

5. Gräslöksblommor både söta och goda

Land.se skriver om ätliga växter.
Gräslöken blommor både goda och vackra.

Dessa små blå bollar är inte bara vackra utan goda att äta, smakar söt lök. Dekorera en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med gräslöksblommor, som du noppat av en i taget.

6. Kirskål hur lyxigt som helst

Land.se skrive rom den senaste delikatessen i grönsaksdisken – kirskål.
Kirskål har blivit kockarnas favorit.

Kirskålen är ett svårutrotat och avskytt ogräs, men nu finns den också att köpa i butik för 600 kronor kilot. Gör soppa, pesto, bröd eller något mer avancerat som krondillsinkokt pilgrimsmussla med färnkål samt kräm på kirskål.

Läs också: Ogräset kirskål senaste delikatessen i grönsaksdisken

7. Rödklöver

Land.se skriver om ätliga växter.
Rödklöver perfekt att göra pesto av.

Gör som kossorna – ät rödklöver! De fina sommarblommorna smakar gott och är fulla av vitaminer och mineraler. Dessutom aminosyror, som blir proteintillskott. Rödklöverns blad kan du ha i salladen eller mixa till pesto. Blommorna är söta att lägga i salladen eller på efterrätten.

 

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen