Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 14 juni 2016

Vin till jordgubbar – 8 bra vintips till sommarens bär!

Magasinet Allt om vin samlade fyra erfarna vinprovare och fann det perfekta vinet till jordgubbar. Vinnaren blev en österrikiskt skräll.

Bild 1/2
Bild 2/2

Få saker får oss svenskar att gå i spinn på samma sätt som jordgub­bar. Svenska solmogna jordgubbar tillhör de stora delikatesserna och dessutom är gubben en näringsmässig fullträff: rik på vitaminer och järn och absolut fettfri. Men vilket vin ska man ha till de sockersöta bären?

Vinprovarna testade åtta viner: från torr cham­pagne via sötare bubblor och ädelsött vin till portvin och madeira. Bäst av alla lyckades faktiskt en outsider: Hafners Beerenauslese från Österrike. Den oortodoxa mixen av sent skördad Scheu­rebe, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling fick godkänt utan ovationer när den lanserades i april, men med jordgubbar växte den i glaset – både med och utan va­niljglass.

Lista på bästa jordgubbsvinerna

1. 2000 Hafner Beerenauslese (nr 88268, 159 kr/37 cl)

Poäng
Gubbe: 70 Med glass: 73 Total: 143

Denna ädelsöta österrikare har rejäl sötma och måttlig syra visade sig vara mums för jordgubben – hysteriskt gott. En perfekt jämställd kombination där varken vin eller bär dominerar. Med glassens fetma och vanilj blev det bara ännu bättre. En halvflaska räcker lugnt

2. Asti Martini (nr 7706, 79 kr)

Poäng
Gubbe: 69 Med glass: 68 Total: 137

Att ett bubblande muskatvin skulle komma bra till var ingen högoddsare. Jordgubbar i druvmust – det måste ju bara bli gott, och tre fullpoängare noterades också. Det skulle kunna bli kladdigt i överkant, men kolsyran räddar smakbåten från att kantra. Även Asti Spumante-skeptiker tvingades kapitulera.

3. 2004 Château de Juge (nr 4197, 79 kr/37 cl)

Poäng
Gubbe: 65 Med glass: 67 Total : 132

Vin av sauternestyp är vanliga rekommendationer till färska bär. Och visst är det gott, men botrytisen tar lite loven av jordgubbens finess. Vinet dominerar på helhetens bekostnad. När glassen kommer till blir det bättre; nu sitter mandel- och aprikostonerna fint. Men kanske är detta mest ett vin för gåslever och ost.

4. André Clouet Grande Reserve (nr 7686, 279 kr)

Poäng
Gubbe: 69 Med glass: 62 Total: 131

Vilka nyförälskade har inte matat varandra med jordgubbar och champagne? Kombinationen är värd ett långt förhållande! Man skulle befara att syra plus syra skulle gå överstyr, men i stället blir det hela mycket elegant och klart förföriskt. Godast med en lite fylligare skumpa, och hoppa glassen – det kladdar ihop i munnen.

5. Vintry´s Madeira Fine (nr 7882, 124 kr)

Poäng
Gubbe: 66 Med glass: 65 Total: 131

En glad överraskning, samma poäng som skumpan! Trots alkoholstyrkan och den intensiva karaktären tar madeiran inte överhand, utan lyfter fram jordgubbarnas sötma. Den goda knäckigheten passar bra, man får känslan av hur gott en jordgubbsbrulée skulle smaka. Lika bra med glass som utan.

6. Moscatel de Setúbal (nr 8011, 109 kr)

Poäng
Gubbe: 52
Med glass: 63 Total: 115

Världens kanske mångsidigaste dessertvin gör sig inte alls ihop med jordgubben på egen hand. Vinets sötma och knäckiga eftersmak får bäret att kännas ogint. Med glassen kommer ett klart lyft, när fettet och vaniljen får hjälpa till att balansera vinets nästan överväldigande rikedom.

7. 2003 Muscat de Beaumes de Venise (nr 8181, 165 kr)

Poäng
Gubbe: 59 Med glass: 51 Total: 110

Kanske testets mest negativa överraskning. Mer än dubbelt så dyrt som Amfora, betydligt elegantare och gott på egen hand – men inte någon jättehöjdare som bärsällskap. Särskilt inte med glassen till. Den relativt lindriga sötman och balanserade syran kanske blir för subtilt, helt enkelt?s

8. Fonseca Bin 27 (nr 8258, 149 kr)

Poäng
Gubbe: 42 Med glass: 51 Total: 93

Nähä, det här var inte roligt. Inte utan glassen vill säga – när fet, söt och vaniljaromatisk glass får hjälpa till blir det väldigt mycket bättre. Med bara gubbar tar portvinets alkohol helt kommandot, och det blir varken vin eller frukt på paletten – bara starkt. Portvin.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen