Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 31 januari

6 bästa tipsen för ett lyckat växthus

Odla blommor och grönsaker eller mest njuta och koppla av. Här är alla tips du behöver för att skapa det växthus du drömmer om.

Vissa vill odla ätbart och tänker sig tomater, gurka och druvor. Andra drömmer om en blommande oas, med skönheter som pelargon, kamelia och änglatrumpet. Dessutom finns de som önskar sig ett vackert uterum där tanken och själen får växa.

Här är bästa tipsen utifrån dina förväntningar och drömmar.

6 bästa tipsen för ett lyckat växthus

1. Välj placering. Ställ växthuset på ett ljust och soligt ställe, allra helst i söderläge. Skugga fixar du genom att hänga upp vit väv eller måla med kalkvatten, lättmjölk eller filmjölk. Växthuset måste stå i våg och på en plats med god dränering.

2. Välj rätt växthus. Både trä och aluminium är hållbart, men trä kräver underhåll. Välj rötbeständigt virke. Aluminium är underhållsfritt men leder även kyla, vilket gör utrymmet kallt vid lägre temperaturer. Glasväggar är dyrast, men de håller bra och släpper in mängder av ljus. Plast är lätthanterligt och släpper igenom ljus, men är väderkänsligt och mer kortlivat. Tänk också på taklutningen, med svag lutning utsätts stommen för stor belastning om snö blir liggande på taket.

3. Grund. En murad sockel är snyggt och stabilt men kan skugga en bit av växthuset. En av murens fördelar är att den samlar värme på dagen, vilket jämnar ut temperaturfall på natten. En bred mur kan användas som hylla för krukor. Växthus som står på aluminiumsockel behöver monteras på plintar, som gjuts eller grävs ned på frostfritt djup.

4. Golv. Ett golv av betongplattor eller marktegel är tåligt och snyggt, och toppen om växthuset används som uterum eller till krukodling. Vill du odla i bäddar blir jorddjupet automatiskt större om du avstår golvbeläggning. En smal gång av marktegel eller täckbark mellan odlingsbäddarna rekommenderas. Förse också bäddarna med en sarg, så hindras jord och vatten från att rinna ut i gången.

5. Kall- eller varmväxthus. Vanligast är ett kallväxthus, med en enkel stomme och enkelglas. I kallväxthuset kan odlingssäsongen tidigareläggas med cirka en månad jämfört med friland, och förlängas rejält på hösten. Med kanalplast eller energiglas i stället för enkelglas kan säsongen bli ännu längre. Att övervintra växter i kallväxthuset kräver dock att det isoleras, annars blir uppvärmningskostnaderna enorma. Ett uppvärmt växthus kallas även orangeri eller vinterträdgård. Det byggs på isolerad grund och med rutor av isolerglas. Det kan hålla rums­temperatur hela året.

6. Inredning. Ändamålet avgör inredning. Är växthuset ett uterum är sköna sittplatser, kuddar, bord och lyktor det som gäller, samt kanske gardiner som hindrar insyn. Tänker du odla i växthuset är det vettigt med ett planteringsbord i bra arbetshöjd, enklast är en skiva över två bockar som lätt tas ned när planteringssäsongen är över. Dessutom behövs förvaring, en byrå med många lådor fungerar bra för redskap, snören, fröpåsar och annat. Med en fristående lagerhylla finns plats för backar med småplantor, hyllplanen får dock inte skugga varandra. I övrigt jordtunna, skräphink och vattentunna – som ger tillgång till vatten, jämnar ut temperaturen och ger bra luftfuktighet.

Saker att tänka på

Installera el. Belysning och värme? Då behövs ett eluttag – och en behörig elektriker. I växthusets fuktiga miljö är också jordfelsbrytare ett måste.
Bygg utan lov. De senaste bygglovs­reglerna säger att du får bygga ett vägganslutet växthus upp till 15 kvadratmeter, och ett fristående upp till 25 kvadratmeter – helt utan bygglov. Ta hänsyn till redan befintliga komplementbyggnader, så att du inte förbygger dig.
Gör rent hus. Glöm inte att rengöra växthuset varje år, då minskas risken för övervintrade svampsjukdomar och mögel. Använd såpa och vatten eller ättika.

Vad passar dig bäst? Odlingsbädd eller krukodling

odlingsbadd_kruka

För- och nackdelar med odlingsbädd

Plus
Mask och mikroorganismer kommer in underifrån.
Växtrötterna kan leta fukt och näring på djupet, vilket gör att du inte behöver vattna och gödsla så ofta.
Du kan odla fleråriga växter i bädden.

Minus
Du måste byta ut jorden med några års mellanrum när du odlar ettåriga växter.
Så gör du: Börja med att luckra den befintliga jorden i marken. Tillför kompost och brunnen stallgödsel, alternativt höns- eller kogödsel, plus planteringsjord.
Gräv gärna bort svårt lerig och kompakt jord, ersätt med kompost, planteringsjord och, om det finns, bra trädgårdsjord från en annan del av tomten. Skapa gärna en upphöjd bädd, cirka 20 centimeter över marknivå, och rama in den med en sarg.

För och nackdelar med krukor

Plus
Flexibelt, du kan flytta runt plantor samt lyfta ut växter som drabbats av ohyra.
Enklast, framför allt om växthuset står på en berghäll eller sten.

Minus
Jordvolymen är mindre än i en bädd. Det innebär att krukor kräver mer passning och vattning.
Så gör du: Grönsaker, som gurka, tomat och paprika, vill ha minst 10-literskrukor. Fleråriga träd och buskar minst 30-liters­kärl.
Krukorna måste ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. En använd kruka ska alltid göras ren innan en ny växt planteras för att undvika risken att ohyra och jordbundna sjukdomar överförs. Använd samma jordblandning som till bädden. Färdig köpejord bör hålla god struktur och hög kvävehalt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen