Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 10 februari

Äntligen primula! Här är de galna sorterna du inte sett förr

Är det en saintpaulia? En ros? En randig blåsippa eller en färgförvirrad tagetes? Trotjänaren primula kan se ut nästan hur som helst.

Kärt barn har många namn. Primulan kallas också för det mindre smickrande jordviva men vacker är den likafullt. Här får du tips på sorter som överraskar och goda råd för att du ska kunna njuta av den länge.

Primula
En primula med ränder, spännande ny sort med zebrakänsla.

En blå zebra. ’Delft/Zebra Blue’ ser ut som en korsninge mellan en blåsippa och en zebra. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

Primula
Blått, vitt och grönt. En primula med kanter.

Inte en saintpaulia. De här blå blommorna med vit kant påminner om en dubbel saintpaulia. ‘Sirococco’ har blommor som skiftar i färg med ålder – bedårande vackert. De sitter på korta stjälkar i mitten av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

Primula
Roslik primula. Knoppar i gult blir rosa med tiden.

Ros men inte en ros. Sorten ‘Bellerose’ har halvfyllda blommor som skiftar i färger från ljust gult till aprikosrosa. Blommorna har en ljusare mitt och svagt vågiga kronbladskanter. De sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

Primula
Cerise, rosa och gulgront i en och samma blomma.

Cerise skönhet. ‘Cleopatra’ har ljust ceriserosa blommor med en gul mitt omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

Primula
Vågiga blad i rosa, vitt och gult.

Frasande ljusrosa. ‘Suze’ har ceriserosa blommor med en ljusare mitt. Den karamellrosa färgen för tankarna till novemberkaktus. Blommorna är halvfyllda och har svagt vågiga kronbladskanter.

Lyckas med primula

Placering: Primulan (jordviva) är en sann vårväxt. Den vill ha ljust men inte direkt sol. Den trivs inte heller i värme utan håller bäst i cirka 15 grader.
Vattning: Vattna ordentligt under blomperioden. Blomman tål inte att torka ut. Se bara till att den inte står med fötterna i vatten.
Gödsel: Ge näring en gång i veckan under tiden primulan blommar.
Övrigt: Klipp bort vissna blommor. När blomningen är över kan primulan planteras ut. Se till att den inte har full sol under tiden som den acklimatiserar sig på sin nya växtplats.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen