Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 30 mars 2017

Fullt ös i rabatten: Nu är det dags att powerodla!

Ogräs upp! Kratta fram! Spade i jorden! Vårbruket drar i gång på olika sätt i olika delar av landet men var du än bor är det hög tid att planera.

FOTO: All over press

Det ser olika ut men är för den sakens skull varken bättre eller sämre. I zon 7 har Mariana Mattsson ett slags vårbruk på fönsterbrädan redan efter jul. När vårbruket startar är det turboodling.
– Min man brukar säga så här: I början av maj gör vi samma saker som de i Skåne gör i mars. I mitten av maj gör vi det som de gör i april och i slutet av maj ligger vi lika.

I söder finns mer tid

Norrlandsodlaren klämmer alltså in tre månader på en. I södra Sverige har man mer tid på sig, avigsidan är att även ohyra och sjukdomar har all tid i världen. En genomtänkt växelodling kan säkra skörden. Några plantor gödslar jorden medan andra måste flyttas för att inte översvämmas av ohyra samt mögel- och svampangrepp.
– Just det är inte lika viktigt längre norrut där vi har ett lägre sjukdomstryck. För om man tänker efter, inte höll folk på att flytta potatisland varje år förr i tiden. De hade utsäde som var anpassat till just den platsen i stället, säger Mariana.

Vårbruk i korthet

  1. Förodla. Ju längre upp i landet man kommer, desto viktigare blir förodlingen. En kortare växtsäsong kräver att växterna får tjuvstarta inne på fönsterbrädan. Glöm inte bort att man kan förodla ute när värmen kommit igång. Välj en skyddad plats i ett varmt hörn eller i en drivbänk som ”barnkammare”. Där kan du till exempel sätta kålväxter som får växa till sig för utplantering eller bladgrönt att fylla i luckorna i raden när du skördat.
  2. Skydda mot sol. Sol är inte alltid bra. Om marken är frusen kan plantan vakna utan att kunna dra i sig vatten. Resultatet blir frostbränna eller döda plantor. Skydda med täckväv tills tjälen släppt. Om du redan kan plantera ut kan du skugga växterna lite i början, tills de vant sig vid solen.
    Städa. Var snabb med ogräsjärnet men långsam med sekatören. Perennernas torra grenar behöver inte klippas förrän de nya skotten tittar fram. Ogräset ska däremot bekämpas så tidigt det går. Ut och jaga!
  3. Gödsla. Välbrunnen stallgödsel är två goda ting i ett – både näring och mullämnen som förbättrar jordens struktur. Lägg på ett lager på 5 cm och mylla ner på våren. Nässelvatten, gräsklipp och hönsgödsel används som extra kick när växterna kommit igång.
  4. Gräva. När jorden reder sig är det dags att börja gräva. Du kan skynda på genom att täcka jorden med en mörk presenning som suger åt sig solvärme. Om du täckodlat är det viktigt att kratta bort täckmaterial som ligger kvar. Då värms jorden snabbare.

 

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen