Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 11 april

Huskurerna som kan räta upp en hängig tulpan

Ena dagen står de som soldater i vasen, nästa dag har alla gamnacke. Här är tipsen som kan strama upp tulpanbuketten.

Bild 1/2
Bild 2/2

Det börjar med rätt val i butiken. Grip efter en bukett med krispiga, raka stjälkar och blomknoppar som nätt och jämnt visar färg.

Skär sedan av några centimeter av stjälkarna, gärna under vatten. Sätt blommorna i en vas med ljummet vatten.

Den friska snittytan utan luftbubblor i har lättare att dra upp ljummet vatten än iskallt.

Skulle sedan buketten, trots allt, dyka mot bordsduken finns knep att testa.

1. Rätt sällskap

Bukett
Tulpan i dåligt sällskap. Skilj dem åt.

En tulpan som står i samma vas som en påsklilja mår inte bra. Narcisser avger ett slem som sätter igen tulpanens stjälk så att den inte kan dra upp vatten. Ta upp tulpanerna, skölj, ge stjälkarna en ny snittyta och sätt i vas för sig själva.

Står fruktskålen intill är det också dåligt sällskap. Äpplen och annan frukt avger etylengas som förkortar blomlivet.

2. Lägg dem i raklånga

Tulpan
Framstupa sidoläge. Med lite tur hjälper det.

Testa att lägga dem raklånga en stund med nya snittytor och stjälkändarna i vatten. Har du tur drar de åt sig vatten så att stjälkarna blir raka och styva igen. Om det inte hjälper kan du i stället arrangera blommorna liggande i en glasskål.

3. Testa nåltricket

Om tulpanen vissnar snabbt kan den ha fått stjälken full med luft så att vattnet inte kan nå upp. Ta en nål och stick genom stjälken en liten bit nedanför blomman. Har du tur rätar blomman på ryggen igen.

4. Njut av dansen

Hjälper ingenting så är det bara att gilla läget. Tulpanen kan inte alltid tyglas. Trots att stjälken skurits av fortsätter den att växa samtidigt som blomman följer ljuset.

Så här ser det ut när förloppet spelas upp lite snabbare. Här står blomman i jorden men samma dans fortsätter när den klippts av och hamnat hemma hos dig.

Den skruvar sig och gungar samtidigt som blomman öppnas och stängs, en sirlig dansare. Det kan vara ännu vackrare än en blomma i givakt.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen