Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 10 maj 2017

Klätterhortensia – en slingrande snygging som slår det mesta

Den har blommor som en spetsgardin, en skulptur till stam och en otrolig växtkraft. Klätterhortensian klarar både sol och skugga och när den väl tar fart täcker den det mesta.

FOTO: IBL

Det finns få klätterväxter som ger mer. Klätterhortensian börjar våren med märkligt blanka gröna blad och när blommorna slår ut är de stora spetstallrikar med vita blommor seglande som satelliter runt om.

Blommar juli-augusti

Snyggt lockbete. De större blommorna har ingen nektar. De lurar dit insekterna, de riktiga blommorna är de pyttesmå i mitten. Foto. IBL
De större blommorna har ingen nektar. De lurar dit insekterna, de riktiga blommorna är de pyttesmå i mitten. Foto. IBL

Blomklasarna kan vara upp till 2 decimeter tvärs över och plantan blommar länge i juli och augusti. När de vissnat kan blomställningarna sitta kvar över vintern, de är jättefina precis som de kanelbruna stammarna med flagnande bark som framträder när bladen fallit.

Ge den mullrik jord

Klätterhortensian är härdig upp till zon 5 och trivs i både sol och skugga. Allt den kräver är rejält med lucker mullrik och fuktig jord. Plantan klättrar själv med små sugrötter och behöver inget stöd, finns det inget att klättra på fungerar den som marktäckare och det finns exempel på massiva plantor som täckt in hela berghällar i ett grönt täcke med vita skyar på.

Växer snabbt men först efter några år

Perfekt för spaljé. Du behöver inte binda upp, den klättrar själv. Foto: IBL
Perfekt för spaljé. Du behöver inte binda upp, den klättrar själv. Foto: IBL

En välväxt klätterhortensia blir så stadig att den kan hålla ihop ett murket skjul eller staket långt efter det egentligen borde ha trillat omkull.

Efter plantering tar det några år innan den får fart men då är den en riktig snabbväxare, du kan antingen låta den löpa fritt och täcka in något du inte gillar. En klätterhortensia kan också beskäras varje år för att behålla ett litet format eller för att ta fram stammen och skapa ett litet knotigt träd.

Svårt att bli av med klätterhortensia

Vintertid blir plantan en skulptur med vackra kanelbruna grenar. Foto. IBL
Vintertid blir plantan en skulptur med vackra kanelbruna grenar. Foto. IBL

Inga minus? Det skulle väl vara själva rikedomen i så fall. En klätterhortensia kan bli stor, mycket stor, och är inte helt lätt att gräva bort om du skulle ångra planteringen.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen