Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 24 november 2016

Land avslöjar: Mysteriet med den mångblommiga hyacinten

En enda hyacintlök men massor av blommor. Bakom succén ligger ett fräckt odlingstrick som förvandlar en vanlig hyacint till en multiblomma.

Bild 1/2
Bild 2/2

Den kallas för flerblommande hyacint, eller hyacint multiflora om man vill vara lite snoffsig av sig. Löken i krukan spritter ut i många små avdelningar som var och en ger en smäcker blomstängel.

Hyacint
Många skira stjälkar från en enda lök. Foto: Blomsterfrämjandet.

Det är lätt att tro att det är en särskilt framodlad sort eller en vild variant men så är det inte. I stället handlar det om ingenjörskonst och tid, mycket tid.

Enligt Klaas Hogervorst på det holländska lökodlarföretaget E.J Hogervorst & zonen är det en procedur som tar hela fem år. Den börjar med att löken odlas i 3 eller 4 år för att bli stor nog, sedan skördas den i juli efter blomning. Mitt inne i löken ligger då anlaget till nästa års blomma.

Hyacintlök
Mitt inne i löken sitter blomanlaget. Ett snitt i rotplattans mitt tar bort anlaget.

–Vi tar bort den nya blomman genom att skära ett litet hål i mitten av rotplattan. Det betyder att löken inte kan sätta frö nästa år. För att kunna föröka sig bildar den i stället små lökar inuti den första löken, förklarar Klaas.

I oktober planteras lökarna ut, en och en för hand. Det går inte att använda maskiner eftersom spetsen på löken måste peka uppåt. Under säsongen som följer växer nya blomanlag fram. De börjar i rotplattan mellan varje lager i löken, växer till och laddar sig med embryot till var sin stängel.

Sommaren efter är multilöken klar att skörda och att skicka till Sverige så att du kan njuta av den till jul.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen