Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 7 februari 2017

Monsterväxten parkslide sprider sig i Sverige – omöjlig att bli av med

Om någon erbjuder dig ett skott av växten parkslide, så vänd dig om och spring. Långt! Får den fäste i din trädgård är den nästan omöjlig att få bort.

Parkslide kom troligen till Sverige på 1800-talet, importerad som prydnadsväxt. De första uppgifterna om att den förvildats är från Blekinge och Östergötland 1909. Idag har växten spridit sig över stora delar av södra Sverige och den är på väg norrut. Rapporter finns ända uppifrån Umeå.

Och varför är den ett gissel? Jo, har denna 1-3 meter höga och beståndsbildande växt med stora gröna blad och ljusa små blommor väl slagit rot, så sprider den sig snabbt med jordstam och är så gott som omöjlig att stoppa.

Parkslide har djupa och starka rötter som tar sig iväg under asfaltsvägar och in i källarsprickor och överallt där den får chansen. Den tränger undan annan växtlighet och växer blixtsnabbt, upp till tio centimeter om dagen på vår och sommar.

Det finns otaliga rapporter om att det inte spelar någon roll vad man göra för att försöka få bort den. På internet finns flera förtvivlade vittnesmål från människor som bittert ångrar sina husköp när de insett att det fanns parkslide i trädgården. Den suger all näring ur marken ”vilket gör att inte ens maskrosor överlever i dess närhet”, enligt en uppgiven husköpare.

Växten är extremt tålig mot bekämpningsmedel som till exempel roundup. Den är svår att gräva upp, eftersom rötterna går 1-1,5 ner i marken. Att täcka med markduk/presenning leder till att den söker sig mot icke-täckt mark.

Varken Naturvårdsverket eller någon annan myndighet har någon handlingsplan för bekämpande av parkslide, utan det får var och en sköta själv.

Så kan du (försöka) bekämpa parkslide:

1. Studier har visat att växten tappar kraft och biomassa om den huggs ner fyra gånger per år. Första huggningen när de första skotten visar sig på våren och den sista innan växten går i vila under hösten. Upprepa i flera år.

2. Avhuggna stjälkar bör betraktas som farligt avfall. Låt stjälkarna torka ordentligt och bränn på plats. Ofullständigt förbrända stjälkar kan överleva och slå rot. Sprid inte askan.

3. För att helt bli av med parkslide krävs att plantorna grävs upp och tas bort manuellt. Rotstammar och rötter växer ofta mycket djupt och man kan behöva gräva flera meter ned. Uppgrävda rötter lämnas till återvinningscentral för eldning, inte kompostering.

4. Efter att plantorna grävts bort täcks marken med presenning i flera år. Nya rotskott kan skjuta upp ända upp till sju meter från moderplantan. Täckningen måste vara absolut heltäckande. Även små glipor kan räcka för att nya skott ska titta fram.

(Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland)

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen