Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Potatislök och blå mandel: Karin odlar historiska sorter

Här gror klenoder som Klint Karins kålrot, potatislöken ’Leksand’, sockerärten ’Svartbjörsbyn’ och ’Morfars aster’.– De odlade växterna är en del av vårt kulturarv och viktiga att bevara för framtiden, säger Karin Sjöholm.

FOTO: Agneta Bergström

– Det är en speciell känsla med de här gamla sorterna som folk har odlat i sina trädgårdar i generationer. Jag kan se de gamla tanterna och farbröderna framför mig när jag går och rensar i mina egna odlingar, säger Karin.

Karin har i många år odlat grönsaker för självhushållning i sin villaträdgård och varit aktiv i föreningen Sesam, där medlemmarna hjälps åt att bevara äldre sorter av köksväxter. Hon har också skött odlingarna, med ängs- och hagmarksväxter, åkerogräs och andra växter som följt i människans spår, i Floras trädgård på Väsby gård i Sollentuna.

Återskapad miljö i miniformat

Karin Sjöholm odlar historiska köksväxter i en visningsträdgård vid Edsbergs slott i Sollentuna. Foto: Agneta Bergström
Karin Sjöholm odlar historiska köksväxter i en visningsträdgård vid Edsbergs slott i Sollentuna. Foto: Agneta Bergström

När hon förra året fick chansen att anlägga en köksträdgård vid Edsbergs slott var det självklart att ta tillfället i akt att visa besökarna så många historiska sorter som möjligt.

– Jag har försökt återskapa lite av den gamla miljön i miniformat. Exakt vad man odlade här vet man inte men jag försöker att välja äldre och i första hand svenska sorter av de växtslag som kan ha funnits här på 1700- och 1800-talen, berättar Karin.

Hjärtat växer i Dalarna

Karin har skördat rödbeta ’Crosbys Egyptian’, Mor Kristins böna, Klint Karins kålrot, potatis ’Pink Fir Apple’ samt morötterna ’Amsterdam Forcing’ och ’Belgian White’. I bakgrunden växer palmkål och spetskål ’Kalibos’. Foto: Agneta Bergström
Karin har skördat rödbeta ’Crosbys Egyptian’, Mor Kristins böna, Klint Karins kålrot, potatis ’Pink Fir Apple’ samt morötterna ’Amsterdam Forcing’ och ’Belgian White’. I bakgrunden växer palmkål och spetskål ’Kalibos’. Foto: Agneta Bergström

En hel del av de grönsaker som Karin odlar har samlats in som frö av programmet för odlad mångfald, POM. Efter att ha förökats upp, provodlats och lagrats i en genbank finns många av de räddade sorterna nu i odling hos Sesams medlemmar. För Karin, som är uppvuxen på en 1700-talsgård i Sjugare by i Leksand klappar hjärtat lite extra för sorter från Dalarna.

– Jag är en gammal bondjänta och mina föräldrar var småbrukare. Mamma hade otroligt gröna fingrar och vi hade grönsaker hela vintern, berättar Karin.

Till grödorna hörde olika sorters potatis, kålrötter, morötter, lök, dill, persilja och ärter. I trädgården fanns också äppelträd och bärbuskar.

Ärter är som godis

– Jag älskar fortfarande ärter, för mig var ärter och annat som växte på åkern som godis.

Karin har fortfarande kvar en av sin pappas potatissorter i odling.

– Hemma kallade vi den Blå mandel men jag tror att den egentligen heter Tysk blå, säger Karin, som sparar egen sättpotatis av 14 olika sorter.

– Det är mycket roligare att ha sina egna potatisar än att behöva köpa nya varje år, även om skörden inte blir lika stor. Dessutom vet jag att de är ekologiskt odlade, säger hon.

Klint Karin Persson i Delsbo tog på 1940-talet vara på och odlade vidare frön från några rovor som skiljde sig från de andra på åkern. Foto: Agneta Bergström
Klint Karin Persson i Delsbo tog på 1940-talet vara på och odlade vidare frön från några rovor som skiljde sig från de andra på åkern. Foto: Agneta Bergström

Från sin barndoms trädgård har Karin också kvar den blåvita stormhatten ’Bicolor’.

– När jag var barn kallades den Rättvikshätta eftersom formen på blomman påminner om den hätta som ingick i Rättviksdräkten.

Kär potatislök

Potatislöken från Leksand hänger på tork i väntan på utplantering så snart jorden reder sig. Foto: Agneta Bergström
Potatislöken från Leksand hänger på tork i väntan på utplantering så snart jorden reder sig. Foto: Agneta Bergström

Till Karins Dalasorter hör potatislökarna ’Leksand’ och ’Siljansnäs’ som hänger på tork i ett svalt rum på övervåningen hemma i villan tills det är dags att plantera ut dem. Potatislök är en typ av scharlottenlök som varit vanlig i hela Sverige men som försvunnit de senaste decennierna. Lyckligtvis har några sorter som hållits vid liv samlats in av POM.

– Den kallas potatislök eftersom man sätter ner en enda lök på våren men får skörda en hel knippa, precis som med potatis. Under vintern äter man upp de större lökarna och sparar de små till sättlök, berättar Karin.

Ta hand om gamla växter

I år ska Karin komplettera grönsakslanden vid Edsbergs slott med fleråriga växter som ska rama in köksträdgården. En del har samlats in av POM och finns nu att köpa under varumärket Grönt kulturarv, till exempel jätteprästkrage ’Bröllopsgåva’ och ’Morfars flox’. Andra, som rödbrun daglilja och gul iris, har Karin grävt upp från sin egen trädgård som anlades efter att huset stod klart 1934. Att ta vara på det som finns i närheten är viktigt, tycker Karin.

– Om du har eller köper en äldre tomt kan du också ha växter som är värda att bevara. Fråga de förra ägarna om vad de har planterat och varifrån de fått växterna. Då får du en historia med på köpet.

Ettåriga ’Morfars aster’ blommar i lila och rosa och lockar till sig mängder av fjärilar Foto: Agneta Bergström
Ettåriga ’Morfars aster’ blommar i lila och rosa och lockar till sig mängder av fjärilar Foto: Agneta Bergström

Hitta historiska svenska sorter!

Köp frö. Runåbergs fröer har bondbönan och gråärten ’Solberga’. Impecta har bland annat sockerärtorna ’Svartbjörsbyn’, ’Jons släpärt’ och ’Märta’ samt spritärten ’Visingsö’ i sitt eget kulturarvssortiment.

Gå med i Sesam. Föreningen Sesam startades 1982 för att bevara mångfalden av äldre köksväxter genom att medlemmarna fröodlar och byter fröer med varandra.
Info: www.foreningensesam.se.

Grönt kulturarv. Varumärke för växter som samlats in av programmet för odlad mångfald, POM, och säljs av plantskolor och fröfirmor i Sverige. I sortimentet ingår fröer, perenner, rosor, fruktträd och bärbuskar.

Leta lokalt. Ta vara på växter som odlats länge där du bor. Om du frågar kan du kanske få frön eller en bit av en planta av någon granne. Skriv alltid upp av vem, varifrån och när du fått plantor eller frön.

Sockerärterna ’Svartbjörsbyn’ och ’Arvidsjaur’ har en nordlig historia. Foto: Agneta Bergström.
Sockerärterna ’Svartbjörsbyn’ och ’Arvidsjaur’ har en nordlig historia. Foto: Agneta Bergström.

Ta egna frön!

Ärtor och sallad hör till de lättaste att odla egna frön från. De är självbefruktande så korsningsrisken är liten. För säkerhets skull är det ändå bäst att hålla några meters avstånd från andra ärtsorter. Odla som vanligt men gallra bort plantor som ser avvikande ut.

Både ärtor och sallad kan sås på friland tidigt på våren eller förkultiveras för tidigare skörd – det är särskilt bra om man odlar för att spara frö eftersom korsningsrisken minskar. Ta mogna frön från flera olika individer.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen