Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 januari 2017

Puss på dig, lilla strut! Narrhuvan är en godbit i kruka

Du är sekunder från att bli kär. Säg hej till narrhuvan och du är förlorad. Det här är den charmigaste lilla krukväxt du någonsin sett.

Bild 1/7
Bild 2/7
Bild 3/7
Bild 4/7
Bild 5/7
Bild 6/7
Bild 7/7

Det korrekta namnet är Kohleria men vi kallar den gladprickiga lurvstruten för narrhuva. Britterna kallar den för ”Devil´s breeches”, djävulens mamelucker och spanjorerna kallar den för ”el crystal”, juvelen.

Två sorters narrhuva samsas i en kruka.
Två sorters narrhuva samsas i en kruka.

Kärt barn oavsett vilket namn den fått. Jag menar, titta på den! Luddiga blad och en hårig liten blomtrumpet som avslutas med en godisprickig puss.

Narrhuva.
Den här sötnosen heter Kohleria amabilis, översatt från latinet blir det ”den älskvärda”.
Tidigare hade den här narrhuvan det latinska namnet digitaliflora. Det betyder "blommar som digitalis". Visst syns likheten, digitalis är den till höger.
Tidigare hade den här arten av narrhuva det latinska namnet digitaliflora. Det betyder ”blommar som digitalis”. Visst syns likheten? Digitalis är den till höger.

Kohlerian är kusin till både gloxinia och streptocarpus men bara så mycket sötare. Från början växer den som en ört i central- och mellanamerika. Det finns 19 vilda arter men blommornas popularitet har gett upphov till massor av vackra hybrider.

narrhuva
Hybriden ”Ampallang” har blommor i 3 sorters rosa.

Som krukväxt har den ett brokigt förflutet. På 1800-talet var den väl spridd i Europa för att sedan nästan försvinna under århundradet efter.

Idag är narrhuvan på försiktigt återtåg. Det går att hitta den ibland i blomsteraffärer men störst lycka har de krukväxtglada som går med i föreningen Gesneriasterna. Där finns chans att hitta riktigt spännande sorter.

Rot.
Lurvig och fjällig rotstam av narrhuva.

Har du en hemma? Vårda den ömt, och vad du än gör, rensa inte bort de underliga ”maskarna” i krukan. De fjälliga mojängerna i jorden är växtens jordstammar, lägg en i en kruka och du får en helt ny planta.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen