Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 20 december 2016

Så lyckas du med narrhuvan

Narrhuvorna är fönsterbrädans fräcka pajasar. Prickiga, lurviga och fulla med charm. Så lyckas du med odlingen.

1. Låt den vila under vintern

Under vintern vissnar narrhuvan ner för att bara efterlämna rhizomer, jordstammar, som du kan ta upp ur jorden och spara i en påse med lite jord eller torv och förvara mörkt fram till februari–mars när ljuset återvänder.

Det går också bra att bara ställa undan krukan på ett mörkt ställe där växten får vila under vintern. Lata personer kan lämna dem på fönsterbrädan och dra ner kraftigt på vattningen. Narrhuvan klarar det med!

2. Dränera jorden väl

Narrhuvan vill ha en jord med grova partiklar i så att den blir väldränerad. Blanda gärna perlite i krukväxtjorden. Perlite hittar du i handelsträdgårdar och välsorterade blomsteraffärer. Hittar du inte perlite kan du lägga ett rejält lager med lecakulor i botten på krukan. Plantera om narrhuvorna när krukan börjar se för liten ut.

3. Låt stå svalt

Denna växt trivs bäst med svala temperaturer, inte över 25 plusgrader. Helst vill den ha lite svalare på natten, cirka 5 grader lägre, men den klarar sig utmärkt i vanliga bostadsrum.

4. Vattna och ge näring

Vattna när jorden har torkat upp i krukan. Narrhuvan är ganska torktålig, men övervattning gillar den inte. Ge vanlig krukväxtnäring en gång i veckan under blomningssäsongen. Sluta ge näring och vattna sparsammare när växten börjar vissna ner på hösten eller vintern.

5. Vänta på blommor

Det är ingen konst att få en narrhuva i blom. Så fort den har börjat växa på våren sätter den villigt knoppar. Sedan blommar den ända fram till hösten, och ibland en bra bit in på hösten.

6. Förnya för kraftiga plantor

En narrhuva som står för mörkt blir lång och ranglig. Vissa sorter lägger sig naturligt ner och växer horisontellt. De kan vara fina att hänga i ampel eller sättas i en kruka på lite högre fot.

För att få kompakta, bulliga växter ska du helst ta flera skott och plantera tillsammans. Blir de så småningom långa och rangliga igen tar du bara nya skott och planterar. De börjar snart blomma.

7. Föröka på flera sätt

Det är lätt att föröka en narrhuva. Skott rotar sig lätt och börjar blomma snabbt. Så här gör du:

Skott: Plantera skotten i jord som du blandat med perlite. Ställ krukan i en genomskinlig påse med öppningen uppåt och låt plastpåsen vara försluten de första veckorna tills skotten har rotat sig. Öppna påsen då och då för att släppa in frisk luft. När skotten börjar växa kan du öppna påsen och låta den sitta kvar ytterligare ett par veckor innan du tar bort den helt.

Rhizomer: Plantera rhizomerna (se bilden nedan) i jord som har blandats med perlite. Vattna rhizomerna väldigt sparsamt tills de har börjat skjuta ordentligt med skott. Risken är att jordstammarna ruttnar om du vattnar för mycket.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen