Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 oktober 2016

Så mognar gröna tomater inomhus - 7 överraskande metoder

Gröna tomater kan bli röda men om du trodde att det går snabbast ett soligt fönster så har du fel. Här får du 7 bättre tips på hur du kan få dem att mogna inne.

Det finns en del missuppfattningar om gröna tomater och en av dem är att de måste ha sol för att mogna inne. Visst har ljuset en nyckelroll utomhus men när du ska eftermogna tomater inne är det värmen som är viktigast. Starkt ljus kan där emot göra tomatens skal tjockare.

Här får du 7 tips på metoder du kan testa. Bäst lyckas du med tomater som redan börjat mogna en aning och blivit lite gulaktiga.

1. Mogna på köksbänken

Fresh Green Tomato

Plocka tomaterna, gärna med en liten bit kvist kvar, och lägg dem på köksbänken. Där är det varmt och du kan ha koll på att ingen av dem börjar mögla.

2. Från grönt till rött i kökslådan

Green tomatoes in wooden box, overhead view. Image shot 2006. Exact date unknown.

En av kökslådorna kan bli en utmärkt mognadsplats. Lägg tomaterna på en tidning i lådan tillsammans med en mognande banan eller ett äpple.

Frukterna avger etylengas som hjälper till att få tomaterna att mogna. Lådan håller kvar gasen samtidigt som det är torrt och varmt där inne.

3. Göm tomaterna i papper

Lunch Bag

En vanlig papperspåse eller en kartong som går att stänga fungerar lika bra som kökslådan. Ställ den i rumstemperatur och lägg ner banan eller äpple tillsammans med tomaterna.

Kontrollera då och då så att inte någon av frukterna möglat.

4. Mogna i glasburk

still life of fruit texture highlighting organic cultivation

Turboversionen är lite av ett vågspel men kan lyckas om du håller stenkoll.

Lägg tomaterna med ett äpple eller banan i en glasburk och sätt på locket. Burken stänger in etylengasen så att den blir mer koncentrerad.

Baksidan är att även fukt stängs inne i burken. Öppna då och då och släpp ut fukt och håll utkik efter mögelprickar.

5. Häng dem högt

Natural tomato greenhouse

Gräv upp hela plantan och ruska av jorden från roten. Om du kan undvika att tvätta rötterna är det bäst. Tomatplantor kan dra med sig bladmögelsporer in och ju mindre fukt de får med sig desto bättre.

Häng plantan upp och ner någonstans där det är svalt, till exempel i källaren. Den här metoden lär vara bättre för plantor med många helt gröna tomater. De som mognar gör det långsammare och smaken sägs bli lite bättre.

Det här är en bra metod för dig som har mycket tomater och vill kunna plocka tomater ända fram till jul.

6. In med hela krukan

tomato seedling

En krukodlad tomat kan övervintras om du har ett ljust, svalt utrymme och en rejäl dos tur.

Ta in krukan och ställ den lite avskilt, särskilt om du har krukrosor inne. Om tomatplantan har bladmögel med sig in kan rosorna drabbas.

Ta bort skadade blad och plocka mognande tomater eftersom. Om tomatplantan ser ut att vilja ge upp kan du ha större tur med en stickling. Klipp av en topp eller ett sidoskott och rota i en kruka med vanlig blomjord.

7. Trösta dig med ett frö

Organic vegetable seed production

Om inget annat återstår än hoppet om en lika god tomat nästa vår kan du spara frön att plantera. Det är dock inte säkert att plantan du får är precis likadan som den du hade i år.

Gör så här: Vänta tills fröerna är gula inne i tomaten. Peta sedan ut dem och lägg dem, ett och ett, på en bit hushållspapper där de får torka. Förvara torrt och mörkt. Har du tur kan en skiva av en tomat ge 21 plantor!

I mars nästa år pillar du loss fröna från papperet, sår och väntar på ny frukt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen