Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 december 2016

Så skapar du din egen doftkalender - för hela året

Trädgårdens dofter är minst lika viktiga som blommorna. Genom att välja rätt växter kan du få specifika doftupplevelser året om. Följ vår guide till en doftande trädgård och njut av vällukt månad för månad.

Bild 1/2
Bild 2/2

En njutningsfull trädgård handlar inte bara om synintryck, det är minst lika viktigt med dofter. Dessutom ger vällukten inte bara en upplevelse i stunden, eftersom vi lagrar dofter i en särskild minnesbank väcker de slumrande känslor och händelser till liv när vi stöter på dem igen.

Glädjande nog går det att hitta trädgårdsväxter som löser av varand­ra med väldoft året om, med undantag för riktigt stränga vintermånader och våra nordligaste växtzoner.

För att hitta rätt nivå på doftupplevelsen finns några tips och tumregler att hålla sig till, som att vita blommor ofta är detsamma som mycket doft. Att sätta de doftande växterna på platser där människor vistas är förstås också att rekommendera men också att hålla sig till en doftande sort i taget eftersom blandningar kan ge ett rörigt doftintryck.

I övrigt behöver en älsklingsdoft inte försakas för att den estetiskt inte passar ihop med resten av rabatterna, genom att placera den lite i skymundan kan doften utgöra en fin bakgrund i trädgården.

Att skapa en trädgård som doftar året om kräver planering och idérikedom, men när grunden väl är lagd fungerar doftträdgården som en årskalender – som dessutom kan bidra till att skapa nya minnen.

12 doftande kalenderblommor

1. Januari – hybridkejsarolvon förgyller vintern

Hybridkejsarolvon.
Hybridkejsarolvon.

Doftar svagt av syren och blommar milda vintrar fint i rosa på kala grenar. Blomknopparna slår ut bland gröna blad redan under hösten. När busken, som blir upp mot 3 meter hög, sedan tappat bladen klarar blommorna både iskalla vindar och frostknäppar. Hybridkejsa­rolvon, till exempel ’Dawn’, trivs i väldränerad, neutral eller svagt sur jord och klarar upp till zon III.

2. Februari – tuff trollhassel

Trollhassel.
Trollhassel.

Blommar i gult med ett vasformat växtsätt, upp till 3 meter. Trollhassel trivs i humusrik lövjord eller trädgårdsjord blandad med torvmull och kompost. Klarar sig till zon III.

3. Mars – ljuvlig luktviol

Luktviol.
Luktviol.

En marktäckare som med fördel placeras under lövfällande buskar och träd. Blommorna är små och lila och doftar himmelskt men det krävs att du plockar och nosar på dem för att doften ska bli tydlig. Luktviolen vill stå i sol eller halvskugga i lucker, mullrik jord. Zon V–VI.

4. April – näpna narcisser och andra lökväxter

Narciss.
Narciss.

Lökväxter är detsamma som aprildofter. Med mängder av pingstliljor, Narcissus poëticus, krokus, Crocus, och påskliljor, Narcissus pseudonarcissus, bäddas trädgården in i en frisk doft av vår och vanilj.

5. Maj – vacker vårolvon

Vårolvon.
Vårolvon.

En lågväxande bred buske vars bollformade rosa knoppar i utslaget skick skiftar i vitt. Doften är stark och söt med inslag av vanilj. Vårolvon trivs i näringsrik, mullrik och väldränerad jord, i sol till vandrande skugga. Klarar sig upp till zon V.

6. Juni – somrig syren

Bondsyren.
Bondsyren.

Den vita eller ljust lila bondsyrenen, Syringa vulgaris, är sinnebilden av sommar. Blir upp till 7 meter hög. Blommar rikt i soligt läge upp till zon VII.

7. Juli – buskrosor ger riktiga doftexplosioner

Buskros.
Buskros.

Buskrosorna blommar glatt och vackert i högsommartid. Varför inte välja rossorten ´Blanc Double de Coubert´ vars vita flata sidenartade blommor har en kraftig rosendoft med ett uns av fräsch citrus. De svagt bågböjda grenarna har stora grova taggar och
glansigt mörkgröna blad. Den här vackra rosen blir upp till 2 meter hög, vill stå soligt i varm och väldränerad jord och trivs upp till zon VI.

8. Augusti – fina fjärilsbusken

Fjärilsbuske.
Fjärilsbuske.

Fjärilsbusken har en diskret men söt doft och finns i olika höjder, från 1–3 meter, med allt från vit till violett färg. Vill stå i soligt och skyddat läge i varm och näringsrik jord. Klarar upp till zon III.

9. September – klockren konvaljbuske

Konvaljbuske.
Konvaljbuske.

De vita klockformade blommorna doftar härligt av konvalj. Busken förgrenar sig från marken till en rundad form och blir drygt 1 meter hög. Den växer fint i mullrik och fuktighetshållande naturligt sur jord och är härdig till zon II men kräver skydd vid sträng kyla.

10. Oktober – bedårande blodax

Blodax.
Blodax.

Blodax blommar i vitt på långa rättuppstående ax och doftar magiskt av smultron och nattviol. Plantan har purpurfärgade blad, blir 150 centimeter hög och trivs i mullrik jord och halvskugga. Härdig upp till zon VI.

11. November – majestätiskt kejsarolvon

Kejsarolvon.
Kejsarolvon.

Kejsarolvon är en cirka 2 meter hög buske som under milda höstar slår ut sina små bollformade blomklasar i svagt rosa ton. Doften är milt söt och behaglig. Kejsarolvon vill stå i sol till halvskugga i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Klarar sig upp till zon VI.

12. December – vinterkryddbuske

Vinterkryddbuske.
Vinterkryddbuske.

Ursprung i Kina och är ganska okänd i Sverige. Busken blir 4–5 meter hög och kan redan i december blomma med gräddgula blommor med en varmt kryddig doft. Vinterkryddbusken trivs i porös och näringsrik jord, vill stå vindskyddat och klarar sig tyvärr bara i zon I.

Tre tumregler för väldoft

1. Välj en doft per månad eller åtminstone en doft per del av trädgården, annars riskerar du oangenäma doftkrockar.

2. Placera doftväxterna på platser där människor ofta befinner sig, som på uteplatsen och terrassen eller vid entrén. Glöm inte en doftväxt utanför köksfönstret.    

3. Tänk på dofterna även när du väljer sommarblommor! Luktärterna är självklara men glöm inte den vaniljdoftande heliotropen, den citrusaktia doftverbenan, den örtiga grekiska lövkojan och den klassiskt kryddiga borstnejlikan.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen