Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 17 november 2016

Sara Bäckmo: Bästa fröerna för ett gott, grönt år

Snart kommer de - frökatalogerna. Ta hjälp av Sara Bäckmo när du ska välja fröer för nästa år. Här är hennes favoriter för sådden i hennes egen trädgård - Sinnenas Trädgård.

Att så under vintern

Blad.
Bladgrönt för vintersådd inne.

För att spara arbete under våren brukar jag så ett gäng grönsaker redan under vintern. Det är fantastiskt bra! Sådden kan göras från december ungefär, fröerna gror när det blivit lagom varmt i jorden och ger tidig skörd.

Sommarmorot

Morot är ju en vardaglig grönsak, men det är i sanning skillnad på hemodlad och köpt rot! Under vintern strör jag ut fröer av de snabbväxande sommarmorötterna (ibland anges de som tidiga på fröpåsarna) i en hel pallkrage och myllar ner fröerna.

Med ett lock över växtplatsen kan jag skörda ljuvliga rötter redan i slutet av maj. När de sås så tätt över en yta blir skörden en gallring. De största morötterna skördas efterhand och de som står kvar får mer plats att växa på.

Svartkål
Späda svartkålsbad, rent smågodis.

Svartkål

Många av oss tänker på svartkål som en pampig, palmliknande grönsak att skörda sent, då med riktigt stora blad. Men också de små bladen är delikata – spröda och fulla av energi.

De kan odlas tillsammans med andra kålsorter som mikroblad i fönstret, men tål också att sås i kall jord för att gro när det blivit varmare.

Jag sår en tät matta av svartkål i en pallkrage i januari-februari. I april ger den fin skörd av småblad hos mig i zon 3. Svartkål som ska odlas för senare skörd och bli sådär stor och maffig, sår jag lite senare på våren.

För tidig sådd inne

Smörgås med grönt
Tidig sådd ger mycket gott till mackan.

Utrustad med extraljus och värmematta på golvet i arbetsrummet sår jag tidigt på våren och väljer sorter som behöver lång tid på sig att utveckla fina plantor för senare utplantering. Eller raka motsatsen, snabbväxande sorter som ger skörd tidigt på skyddade växtplatser.

Spetskål/savoykål

Det kan låta konstigt att så kål i januari-februari, men det här är verkligen något att ta efter. Jag sår bara några enstaka fröer av en snabbväxande sort och låter cirka fyra plantorna växa fram.

De står ungefär åtta veckor inomhus innan de får ny växtplats i en varmbänk eller växthus i mars-april. De växer rekordsnabbt i vårvärmen och redan i maj kan vi skörda fullstora kålhuvuden.

Busktomat

Det är något alldeles särskilt med grönsaker som ger skörd när man inte tror att det är möjligt. Prova att odla busktomater i kruka tidigt på säsongen så är det stor chans till skörd långt innan de höga sorterna börjat planteras ut.
’Vilma’ är en pytteliten planta att krukodla och sorten ’Heartbreaker’ ger något större buskar som gett mig tidig frilands-skörd av vackra röda frukter.

Kapkrusbär

Det här är trädgårdslyx som heter duga! Kapkrusbär är godare än de vanligare gyllenbären, något syrligare och framför allt större.

Ett tips för sydligare trädgårdar är att så många plantor och odla dem på friland i varmt läge. De prassliga höljena runt frukterna är riktiga barnmagneter!

Kapkrusbär och släktningen gyllenbär hör till de få bär som kan sås och skördas samma säsong.

Sparris

Sparrisplantor är dyra som katten och det finns inte så många sorter att välja mellan i vanliga trädgårdsbutiker. Sparris är mycket lätt att så och ger ofta många plantor som kan förgylla våren under flera decennier framöver.
Så fröna under våren (vintersådd funkar också) och plantera om innan sommaren tar fart. Plantornas utveckling är rolig att följa under säsongen och när de efter några år ger skörd är lyckan total.

Böna borlotto
Borlotto, en favoritböna.

Kokböna

Jag älskar den vit-rosa, spräckliga bönan ’Borlotto´! God och vacker. Den odlas främst för att torkas och lagras, men en lyx vi hemmaodlare har är att vi kan äta bönorna lite när som helst.

De späda baljorna är läckra kokta likt brytbönor. Under sommaren kan de färska bönorna pillas ur baljan och kokas och ätas med en klick smör till.

Själv föredrar jag lågväxta sorter som kräver minimal tillsyn i landet. Utsäde till kokbönor är ofta något dyrare än till exempel brytbönor och därför är jag noga med sådden. Jag försår bönor två-tre veckor innan utplantering för att kunna pyssla om sådden ordentligt.

Fortsatt sådd i sommar

Sommarväxter
Trångt i sommarbädden. Sara sår i byttor och krukor.

Den härliga skörden av egna grönsaker kan fortsätta långt in på hösten. Jag sår nytt under hela sommaren för att det ska vara möjligt. Flera av mina favoriter växer bra på hösten.

Brytböna

Lite otippat kanske att så bönor på sommaren. När jag odlar grönsaker att lagra till vintern har jag nytta av att veta att en sådd av brytbönor i juni kan ge stor skörd i september.

Jag sår dem i djupa, lite större pluggbrätten (finns att köpa på nätet hos till exempel fröbutiker) och väljer också här låga sorter. Fram i juli när annat skördats är det dags att sätta ut plantorna, som ger mat från början av september.

Piplök

Det här är en fenomenalt god lök som passar att ersätta många andra. Ibland vill sig purjolök inte alls och då kan piplök rycka in och rädda maträtten. Det gör inget om det blir ett överskott – det är lätt att frysa.

En sådd av piplök under sommaren hinner ge fin skörd sent på hösten hos mig i zon 3. Jag sår direkt i landet, ganska tätt i en rad, eller i små krukor eller pluggar för att plantera ut senare.

Nyzeeländsk spenat

Den här bladgrönsaken är ovärderlig för en barnfamilj. Till skillnad från vanlig spenat växer den utmärkt under sommaren utan att störas av blomning. Ju mer jag skördar desto mer växer den.

Jag sår den sent på våren och är ofta lite frustrerad eftersom den är så långsam i starten. Sedan kan den växa varhelst det finns plats i landet och tycker, som många andra bladgrönsaker, om näring och fukt. Täckodling är suveränt.

Rädisa

Vi äter nog fler rädisor under en säsong än många andra gör under ett liv. Tänk dig sen höst och tidig vår när det inte finns så mycket annat än grönt i trädgården att skörda. Rädisorna piffar upp och tillför ett välbehövligt krisp i salladen.

En del tycker det är svårt att lyckas med dem. Tricket är att välja rätt tidpunkt för sådd och att sedan vattna mycket. Jag sår tidigt på våren, i pallkragar och varmbänk, och upprepar sedan några gånger innan sommaren.

Därefter gör jag paus, för att så nytt i juli-augusti när timmarna med dagsljus är något färre. En bra höst kan jag skörda ända tills frosten biter dem i december.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen