Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 april

Trädgården med kretslopp – på riktigt

Hos Agneta och Lars Andersson i sörmländska Skottvångs gruva har sopbilen och slamsugen inget att hämta. Mikroorganismer renar avloppet och matavfallet komposteras. Resten sorteras och lämnas till återvinning.

 Agneta och Lars vid reningsdammen under Lands Öppen Trädgård 2017. Att dammen är lite upphöjd beror på att det inte gick att gräva så djupt där de ville ha den. Lösningen blev en inramning i form av en låg bänk som döljer dammens kanter.
Agneta och Lars vid reningsdammen under Lands Öppen Trädgård 2017. Att dammen är lite upphöjd beror på att det inte gick att gräva så djupt där de ville ha den. Lösningen blev en inramning i form av en låg bänk som döljer dammens kanter.

Det verkar så enkelt och självklart när Agneta och Lars visar runt i sitt hem och sin trädgård och berättar om hur de gör för att minska på soporna och försöka kretsloppsanpassa sitt hushåll.

– Vi sorterar allt, lämnar in förpackningar och grovsopor till kommunens återvinning och komposterar köksavfallet. Det blir inget kvar att lägga i soptunnan, berättar Lars.

Läs också: Öka odlingen 4 gånger – gräv Bella Lindes djupsäng

Nässelnäring

 Reningsdammens vatten räcker till att vattna med 20 minuter om dagen. Det är idealiskt att vattna med: uppvärmt, luftat och näringsrikt.
Reningsdammens vatten räcker till att vattna med 20 minuter om dagen. Det är idealiskt att vattna med: uppvärmt, luftat och näringsrikt.

Komposten får ett extra tillskott från hönsgården, vars hönor också förser familjen med ägg.

– Blandningen av kutterspån och hönsbajs är perfekt att varva med matavfallet i komposten. Spånet förbrukar visserligen en hel del näring när det bryts ner men det ger också mycket mullämnen som är bra för jorden, särskilt om den är tung och lerig, säger Lars och tipsar:

– Det viktigaste att tänka på när man komposterar näringsrikt matavfall är att blanda det med något näringsfattigt. Det kan vara halm, löv, flis eller något annat du har till hands. Då bryts allt ner snabbt utan att det blir dålig lukt.

Direkt till växterna

Både han och Agneta är mycket odlingsintresserade och har varit med i Lands Öppen Trädgård i många år. I trädgården är komposten förstås hårdvaluta som jordförbättring. Men man måste inte kompostera allt. Mycket av det som klipps ner i trädgården går tillbaks till odlingarna direkt. Agneta använder klippet för att höja mullhalten i köksträdgården där hon djupgräver och förbättrar jorden i bäddarna efterhand som de skördas. Då är det enkelt att sätta igång på våren.

 Näringskrävande grönsaker får tillskott av nässelvatten några gånger under säsongen. Ett enkelt sätt att skapa kretslopp i trädgården.
Näringskrävande grönsaker får tillskott av nässelvatten några gånger under säsongen. Ett enkelt sätt att skapa kretslopp i trädgården.

– Jag lägger grovt och lite osorterat trädgårdsmaterial i botten, sedan ett lager kogödsel som vi får från en grannbonde. På det halm eller klipp från trädgården och så den bortgrävda jorden på toppen, berättat hon, och visar hur djup och lucker matjorden är genom att ta ett tag med spaden som sjunker ner nästan som av egen kraft.

– Sedan får bädden vila till våren. Då myllar jag ned kompost i det översta jordlagret.

Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla

Rening med biologi

För ett par år sedan tog Agneta och Lars ytterligare ett steg för att sluta sitt kretslopp. När det var dags att byta ut den gamla avloppsanläggningen satsade de på biologisk rening enligt ett svenskt koncept.

 Här hamnar en stor del av trädgårdens grönmassa och den mogna komposten.
Här hamnar en stor del av trädgårdens grönmassa och den mogna komposten.

– Anläggningen bryter ner föroreningarna med hjälp av bakterier och växter. Det är jätteskönt att slippa använda kemikalier eller behöva beställa hit en slamsug, säger Lars.

 Växthuset är byggt av återanvänt material. Här odlas tomat, gurka och chili samt vindruvor av den kärnfria labruscasorten ’Himrod’.
Växthuset är byggt av återanvänt material. Här odlas tomat, gurka och chili samt vindruvor av den kärnfria labruscasorten ’Himrod’.

Det enda man som besökare ser är en liten damm full med växter som svärdslilja och smalbladigt kaveldun. Växterna tar upp näring från vattnet under säsongen, på våren klipps de ner och näringen förs tillbaks till trädgården.

– Sedan vi installerade reningsanläggningen 2016 så är det den som fått mest uppmärksamhet och lett till flest frågor när vi har haft besökare i trädgården, berättar Lars.

 Rödbladiga japanska lönnar och en rosaröd näckros framträder mot den lummiga grönskan kring dammen. I förgrunden står en japansk lönn ’Garnet’.
Rödbladiga japanska lönnar och en rosaröd näckros framträder mot den lummiga grönskan kring dammen. I förgrunden står en japansk lönn ’Garnet’.

En bonus är att de kan använda det näringsrika vattnet till rabatterna.

– Cirka 20 minuter om dagen kan vi vattna med dammvattnet, det var väldigt bra när det var så torrt förra sommaren, säger Lars.

Återbruk i kruka

För dagen hänger dock regnet i luften och vi fikar i köket. På golvet står en låda med prydliga nystan med remsor av jeanstyg som ska förvandlas till mattor.

– Jag försöker att få saker att gå ett extra varv till innan de slängs, säger Agneta.

 Agneta och Lars Andersson visar sin fina kompostanläggning, hjärtat i det kretslopp där rester från kök och hönsgård går tillbaks till odlingarna som kompostjord.
Agneta och Lars Andersson visar sin fina kompostanläggning, hjärtat i det kretslopp där rester från kök och hönsgård går tillbaks till odlingarna som kompostjord.

Hon klipper bland annat växtetiketter av plastförpackningar och lock från affären. Tråg som det har varit kött i passar bra till sålådor eller som engångsfat till de uppkrukade växter som säljs till besökare. Glasflaskor och burkar används till hemgjord saft och sylt.

– Nuförtiden, när många byter ut köksmaskiner och torktumlare efter bara några år, köper vi ofta sådana saker begagnade, säger Agneta.

Och det är till skillnad från många andra insatser för miljön även bra för plånboken. Huset och kranvattnet värms med ved och sol.

 Kompostanläggningen består av två rejäla fack. Medan det ena fylls på får det andra mogna. Under arbetsbänken finns plats för använt strö från hönsgården.
Kompostanläggningen består av två rejäla fack. Medan det ena fylls på får det andra mogna. Under arbetsbänken finns plats för använt strö från hönsgården.

– Vi sparar inte pengar på våra 6-7 kvadratmeter solpanel men det gör att vi slipper elda på sommaren, säger Lars.

Och även om de inte har några hushållssopor betalar de sopavgift – i den ingår att man kan lämna avfall hos kommunens återvinningscentral. Men någon soptunna syns inte till.

– Jag lyckades förhandla mig till ett abonnemang för fritidsboende då man får ringa och beställa hämtning vid behov – men det har inte hänt än…, säger Lars.

Läs också: Så gör du biologisk avloppsrengöring

Är med i Lands Öppen Trädgård

Namn: Agneta och Lars Andersson.

Bor: Branta täppan, Skottvångs gruva, Mariefred.

Gör: Agneta arbetar på en plantskola, Lars på ett gruppboende.

Familj: tre vuxna barn.

Visningsträdgård: Agneta och Lars tar emot besök under Lands Öppen trädgård och några andra tillfällen under säsongen. Då säljer de även växter, chiliinläggningar, ägg, trasmattor och sniderier.

Mer info: www.brantatappanstradgard.n.nu.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen