Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 juli

Grönsakerna som riskerar ge brännskador på huden

En del av de grönsaker vi har i våra trädgårdsland kan oväntat nog ge brännskador på huden. Lands bloggare Sara Bäckmo har tre barn som alla råkat ut för samma sak – nu vill hon varna andra.

 Grönsakerna ser harmlösa ut men växtsaften i kombination med sol kan ge brännskador.
Grönsakerna ser harmlösa ut men växtsaften i kombination med sol kan ge brännskador. FOTO: Sara Bäckmo

För många barn innebär sommaren härlig lek i trädgården, att springa barfota i gräset och kanske repa en grönsak direkt från trädgårdslandet.

Sara Bäckmo berättar om en oväntad obehaglighet med anledning av just trädgårdens grönsaker som för hennes barns del slutade i besök på sjukhus.

Barnen hade stora röda blemmor

I sin blogg skriver hon att hon upptäckte märkliga skador på alla sina tre barn en sommar för ett par år sedan. Barnen hade stora röda blemmor på bål och armar som de inte kunde förstå hur de uppstått.

– Det såg ut som om något mycket varmt runnit längs kroppen. Inga öppna sår fanns på huden men stora röda blemmor och i vissa fall blåsor som såg obehagliga ut, skriver hon.

Barnen hade inte ont med för att ta reda på vad som hänt åkte de till barnakuten.

Där kunde läkarna dock inte säga vad som drabbat dem, men att det inte var något allvarligt.

Växtsaft och solljus

Efter att gjort egna efterforskningar konstaterade Sara Bäckmo att det barnen drabbats av antagligen var brännskador från växtsaft från persilja och morot.

– Kombinationen växtsaft, bar överkropp och sol är ingen bra kombination och kan alltså orsaka en typ av brännskada. Det tog månader för skadorna att blekna och försvinna, jag trodde länge att de skulle bli kvar på huden. Så småningom försvann de dock, skriver Sara Bäckmo.

fytofotodermatit eller fytodermatit

Hon berättar att fenomenet kalls för fytofotodermatit eller fytodermatit och att det handlar om att växtsaft från en del flockblommiga växter, som palsternacka, persilja, morot och andra i kombination med solljus kan ge brännskador på huden.

– Det finns ju andra växter som ger liknande symptom, till exempel Moses brinnande buske och björnloka, men det är inte många som vet om att några av våra vanligaste grönsaker kan ge samma typ av skada, skriver hon.

Läs också: Trädgårdsbloggarens varning – sätt lock på vattentunnorna

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen