Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2016

Klart! Nattåget till Jämtland blir kvar

Det blir fortsatt nattågstrafik mellan Stockholm och Jämtland. Ett nytt avtal är klart – och så här blir det.

FOTO: Pressbild, SJ: Stefan Nilsson

Trafikverket förlänger avtalet om nattåg till och från Jämtland med två år.

– Vi är nöjda med samarbetet med regionala aktörer och SJ, som har resulterat i en positiv resandeutveckling, säger Anna Fällbom, chef Transportsystem och utredningar på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Så många tåg ska gå

Det blir alltså en fortsättning av nuvarande upplägg med två nattåg per dygn i vardera riktningen mellan Stockholm och Jämtland. Nuvarande avtal förlängs till och med december 2020.

– Med dagens beslut får nattågstrafiken god kontinuitet och vi får möjlighet att följa utvecklingen ytterligare inför framtiden, säger Anna Fällbom.

Resandet med tåget har ökat på senare tid. Efter en nedgång under 2013 och 2014 så blev resorna fler under 2015 och 2016. I år har 490 000 rest med tåget, vilket är den högsta nivån sedan 2010.

Därför ordnar staten trafiken

Trafikverket har fått uppdraget att sköta trafiken på sträckor där det saknas förutsättningar för att marknaden ska kunna lösa saken. Det sker genom så kallade trafikavtal för flyg, båt, buss och tåg, där nattågen utgör en del.

Ett annat exempel är Trafikverkets avtal med Gotlandsbolaget om färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen