Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
djur&natur 27 april

Småland har en sjö med mystiska grodor – nu ska de räddas

I Smålands skogar ligger en pytteliten sjö med två mycket sällsynta grodarter. Ingen vet hur de kom dit. Nu försöker man rädda dem kvar.

FOTO: Mattias Almqvist

Den ena arten, gölgroda, finns bara i Uppland. Den andra, ätlig groda, finns bara i Skåne och Blekinge. Bägge är väldigt sällsynta.

Men av någon anledning lever bägge arterna även i den lilla småländska sjön Lindalsgölen, just norr om gränsen till Östergötlands län.

Sensationell upptäckt

Eftersom sjön tidigare låg i militärt skyddsområde gjordes inte den sensationella upptäckten av grodorna förrän 2004. Forskare spekulerar i om detta kan vara en rest av tidigare större utbredning.

Bestånden är små och det går dåligt för grodorna. Ph-värdet i sjöns vatten har blivit så lågt att grodorna inte tycks kunna föröka sig. Idag finns bara vuxna grodor.

Vill rädda kvar grodorna

Östergötlands län har satsat på att gräva nya dammar för grodorna och planerar fler åtgärder för att försöka rädda kvar grodorna.

Låren av ätlig groda anses, enligt Wikipedia, som en delikatess i åtminstone Frankrike, Belgien och Italien. Men där äts även andra grodor, i synnerhet arten vanlig groda.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen