Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
video 30 september 2015

Unik film: Ett bi blir till – och möter sin största fiende

De första 21 dagarna i ett bis liv fångas i denna helt makalösa video av fotografen Anand Varma. Filmen visar också hur yngelcellen blir angripet av varroakvalstret, binas största fiende.

Bin pollinerar 1/3 av världens livsmedelsgrödor, men hotas av varroakvalstret som är en spindeldjursart.

Varroahonan är som vuxen rödbrun och knappa två millimeter stor. Även om det verkar litet för oss är det stort för ett bi. Om vi skulle ha ett lika stort kvalster skulle det vara som om sommarens fästing vore i samma storlek som krabban du hittar i frysdisken.

Varroakvalstret parasiterar på bin, både vuxna bin och yngel. De biter sig fast mellan de hårda delarna i binas kroppar och suger blod. För att fortplanta sig kryper honan ner i en yngelcell innan bina täcker över den med vaxlock. Inne i yngelcellen sker parning och äggläggning och då det vuxna biet kryper ut följer honan och hennes nu vuxna honliga avkomma med, medan hannen och outvecklade stadier av honavkomma dör.

Kvalstren förökar sig snabbt och våra bin kan inte längre överleva utan hjälp från biodlare som bekämpar kvalstren. Om inget görs  fördubblas kvalstren på ungefär tre veckor under fortplantningstiden. I medeltal ökar mängden kvalster i ett bisamhälle till det tiodubbla under ett år. Det europeiska honungsbiet kan inte befria sig från kvalstren utan ett infekterat samhälle dukar under på några år.

Kvalstren gör inte bara direkt skada. De öppnar också vägen för farliga virus, bland annat ett som gör att unga bin föds med outvecklade vingar och förkrympta bakkroppar.

Källa: Wikipedia

Fotografen Anand Varma anlitades för att dokumentera när bina växer till sig och blir angripna av kvalstret Varroa destructor.

Se även filmen där fotografen själv berättar om sitt filmande:

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen