Acamp öppnar för nya upplevelser – campa på Väddö Gårdsmejeri
Tänk dig att du vaknar i husbilen en sommarmorgon. Sommarregnet har nu ersatts av fågelkvitter och råmande kor. Med Acamps nya bokningtjänts får du möjlighet att campa på idylliska Väddö Gårdsmejeri.
På grund av värmen har ni sovit med öppna fönster, så doften av gräs och bondgård fyller hela bilen. Ni öppnar husbilens dörr och kliver barfota ut på gräsplanen för att möta dagen. Tre nyfikna kalvar stirrar på er från andra sidan staketet. Vädret ser lovande ut för dagen så efter en enkel frukost kommer ni vandra hela förmiddagen längs med Roslagsleden vars ledmarkeringar löper precis bredvid gården.
Husbilstrenden öppnar upp för nya upplevelser där det inte bara handlar om att övernatta utan även att uppleva. I samtalet med Elin Edlund är det lätt att låta fantasin skena iväg då man ser möjligheterna med camping på gårdar som Väddö gårdsmejeri där Elin är sjätte generationens mjölkbonde.
Det märks att hon brinner för sin gård samt att hon inte direkt ligger på latsidan. Tempot och drivet är högt.
– Jo dagarna drar ju igång tidigt här. Kossorna har varit igång sedan klockan sex imorse, skrattar Elin.
Väddö gårdsmejeri är alltså en av de gårdar som nu även öppnar upp för camping genom Acamps plattform. Gården är vackert beläget i södra Roslagen, endast en timme med husbil från Stockholm.
– Vi brukar säga att vi är en traditionell bondfamilj som driver ett modernt mathantverk, förklarar Elin.
– Jag arbetar primärt med besöksverksamheten och mejeriet. Min pappa Hasse och min systers man Johan är dom som jobbar ute på bondgården.
Gårdens sextio kossor väljer själva om de vill vara ute eller inne, året runt och oavsett väder. Allt är en del i det stora åtagande som det innebär att vara EKO / Krav-certifierad. Även det foder som korna äter odlas på gården.
– Ja, man hamnar verkligen mitt i en genuin bondgårdsupplevelse om man väljer att campa här, berättar Elin.
Sommarsäsongen 2021 innebär premiär för gårdens tio ställplatser som bokas och betalas genom Acamp.
Men det är tveklöst mjölkkorna som är det centrala för familjeföretaget – och det märks när Elin berättar om den fulla transparens som de erbjuder sina gäster som är nyfikna på allt från mjölkningen till förädlingsprocessen som slutar i tillverkning av gårdens egna glass och inte minst den nu prisbelönta ”Väddö Burgarcheddar” som belönades med priset ”mest innovativa produkt” i tävlingen Svenskt mathantverk 2019.
Därför är det ju även fullt logiskt att det är just Väddös egna cheddar som smälter på de burgare som serveras på ”Bonden och burgaren” som för övrigt rankas som den elfte bästa burgaren i landet.
För att avrunda hamburgaren behöver man inte leta länge efter alternativ: ”Bondens glasskalas” ligger precis bredvid. Med tjugo olika smaker av gårdens egentillverkade glass att välja mellan finns bra förutsättningar för att bygga en glass att avnjuta då du tar in utsikten över Väddö kanal som löper precis bredvid.
En välfylld gårdsbutik, småhagar med kaniner, grisar och hönor samt ett inbjudande gårdscafé ramar in upplevelsen och lockar såväl barnfamiljer som matintresserade gäster.
Entusiasmen och idéerna flödar under samtalet så för mig väntar sommarens första besök till Roslagen bara runt hörnet.
Läs mer: Här hittar du Väddö gårdsmejeri och femtio andra värdar på acamp.com