Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Innehåll från Projekt Kaxås

Allt fler bosätter sig i Kaxås

17 unga familjer har redan gjort valet och flyttar till Kaxås. Nu görs det plats för fler när tredje etappen i Ekobyn Ladriket öppnas till försäljning. Ett drömboende med milsvid utsikt över fjäll och sjö.

För ett år sedan startades Projekt Kaxås, syftet är att ge unga ansvarsfulla familjer möjligheten att flytta ut på landet och skaffa ett eget hus nära fjällen i en idyllisk och trygg miljö.

– Vi ville se om det är möjligt att bryta den centralistiska trenden, där allt fler dras till städerna. Projektet gör det möjligt för unga familjer att byta livsstil med nytt boende och jobb. De välkomnas till en aktiv bygd med ett stort rikt föreningsliv med kultur och idrott, säger Bert-Ola Bångman som är projektmotor i Projekt Kaxås.

Byn Kaxås är vackert belägen med pendlingsavstånd till Åre och Östersund, två välfungerande arbetsmarknader. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande jordbrukslandskap med betande hästar och kor. I bykärnan vid Hällsjöns ena ände finns alla service samlad inom en radie av ett hundratal meter – affär, bensinmack, skola, dagis och bygdegården med sin unika trekantiga form. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man känslan att det här är Bullerbyn på riktigt.

– Det här är en jättefin plats för barn att växa upp på. Vår byskola är familjär och har en unik pedagogik som ger bra resultat, där fokus är att eleverna ska trivas och klara sina mål, säger Bert-Ola Bångman.

60 nya invånare har Projekt Kaxås redan välkomnat sedan projektstarten för ca ett år sedan. Familjerna som flyttar in löpande kommer från olika storstäder i Sverige och i Europa. Gemensamt för dem är att de uppskattar livsstilen med djur och natur inpå husknuten, samt tillgången till lokalt producerad mat.

Intill bykärnan byggs det nu för fullt för att färdigställa nya bostäder i Ekobyn Ladriket och göra plats för fler. Förutom ett vackert hem på 140 kvadratmeter med milsvid utsikt över sjö och fjäll, får inflyttarna dessutom tillgång till ett eget nytt rekreationsområde med stall, paddock, elljusspår, vallabod, bakstuga, utegym och paddelbana, egen bad och grillplats vid sjön.

– När de nya husen i Ekobyn Ladriket är klara och inflyttade i har vi mer än fördubblat invånarantalet i bykärnan Kaxås, hittills är två etapper med tolv hus sålda och ytterligare sex hus släpps nu till försäljning i etapp tre, säger Bert-Ola Bångman.

Häng med på en tur genom Kaxåsbygden:

Fakta Ekobyn Ladriket:

Ett 40-tal unika arkitektritade ekohus byggs mellan Åre och Östersund

Pris från 2,4 miljoner kronor

Eget rekreationsområde ingår – utegym, skidspår, vallabod, stall, paddock, bakstuga, paddelbana, bad- och grillplats.

Initiativtagare är Dan Olofsson, filantrop och IT-entreprenör

Anmäl intresse här: https://projektkaxas.se/

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen