Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Campa på Brålands gård – med närhet till västkustens alla pärlor

Med anor från 1500-talet ligger mitt i Bohuslän med närhet västkustens guldkorn; hav, granit, idylliska kustsamhällen, den världsberömda skärgården och flugfiske i världsklass. Med nya bokningstjänsten Acamp kan du boka ställplats på Brålands Gård.

– Jag tänker så här: det finns en anledning till att folk valde att bosätta sig här för mer än fem hundra år sedan.

Per Nyqvist lutar sig tillbaka då han berättar om sitt hem: Brålands gård, en gammal kronogård utanför Munkedal, inte mer än en timme med husbil från Göteborg och en av Acamps femtio värdar för 2021.

– Gården är väldigt strategiskt placerad – omgiven av bördig mark, bra jordbrukslandskap och inte minst all lax! Vi har läst i äldre texter om gården att man inte fick äta lax mer än tre gånger i veckan eftersom man tröttnade på det, skrattar Per.

 Värdparet Per och Fina och dottern Ronja tar emot på Brålands Gård.
Värdparet Per och Fina och dottern Ronja tar emot på Brålands Gård. FOTO: Magnus Ormestad
Läs mer och boka

Förbi Brålands gård flyter nämligen Örekilsälven: en 90 kilometer lång älv där den vilda atlantlaxen leker. En dryg kilometers vandring längs med älven från gården ligger även Brålandsfallet – en av Bohusledens många sevärdheter med sin laxtrappa.

– Alltså tänk dig naturfilmer från Alaska när Grizzlybjörnar slår lax som hoppar motströms – så är det, men utan björnen då såklart, skrattar Per. ”Det är verkligen en helt unik upplevelse att få bevittna det”.

För de lyckliga som även lyckas få en atlantlax på kroken återstår en annan upplevelse: smaken.

– Många har blivit vana vid butikslax som är uppfödd på pellets. Det här är något helt annorlunda: konsistensen går inte att jämföra eftersom den har så mycket mer muskler och inte lika mycket fett. Smaken är helt otrolig!

Per driver Brålands gård tillsammans med sin fru Fina. Gården blev den perfekta utgångspunkten och det perfekta hemmet för den aktiva familjen som trivs lika bra på norska bergstoppar som i Bohusläns fiskevatten.

Det som lockade Per och Fina till Bråland är också det som gör det till en så attraktiv destination för campare: närheten till både stora och små upplevelser.

 Ställplatserna är belägna på höjden med utsikt över äppellunden, intill eldstäder och servicehuset med alla bekvämligheter.
Ställplatserna är belägna på höjden med utsikt över äppellunden, intill eldstäder och servicehuset med alla bekvämligheter. FOTO: Magnus Ormestad

Bredvid den mysiga lilla campingen som bokas genom Acamp växer den spirande äppellunden och bara en kort promenad ned mot älven väntar ett unikt mikroklimat som för tankarna till en djungel med sitt rika fågel-, djur- och växtliv.

Oavsett om du söker stilla vandringar längs med Bohusleden eller vill pröva fiskelyckan i älv, sjö eller hav blir Brålands gård den perfekta utgångspunkten.

Per avslutar:

– Vi har redan fått in ganska många bokningar från påsk och framåt – det är alltid samma spänning inför säsongen för att se hur fisket kommer att bli. Men det är verkligen långt från alla som kommer hit bara för fisket. Vi ligger ju bara dryga halvtimmen från Västkustens andra guldkorn som exempelvis Smögen och Fjällbacka – så hit kan man komma om man vill ha nära till allt men ha ett lite mer avslappnat boende.

 Gården ligger bara dryga halvtimmen från Västkustens andra guldkorn som exempelvis Smögen.
Gården ligger bara dryga halvtimmen från Västkustens andra guldkorn som exempelvis Smögen. FOTO: anderm

Läs mer: Här hittar du Väddö gårdsmejeri och femtio andra värdar på acamp.com

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen