Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Grönt Väder

Därför upplever du att väderprognoser inte stämmer

Har väderprognoserna blivit mindre träffsäkra? Nej, de har faktiskt blivit bättre. Skillnaden är att vi konsumerar väder på ett helt annat sätt i dag än vi gjorde för ett antal år sedan.

FOTO: Cesar Okada

Det svärs ibland över att väderprognoserna inte stämmer. I somras var det svårt för vädermakarna att pricka rätt med många lokala skurar och skiftningar i vädret.

I vinterkylan som är nu med den riktigt kalla ostvinden blir det stora lokala temperaturskillnader. Inga meteorologiska prognosmodeller kan fånga dessa skillnader helt och hållet.

Varför skiljs prognoserna åt?

Orsaken till att prognoserna kan skilja sig åt är att det används olika beräkningsmodeller. Även den mänskliga faktorn avgör hur väderdata tolkas, liksom vilka vädersymboler som används för att visualisera väderprognosen.

– Den prognos SMHI har kan sägas vara ett medelvärde över en yta som är 2,5 * 2,5 kilometer, berättar Kjell Lund, produktchef och meteorolog på SMHI.

För femton år sedan tittade man i tidningen på figuren över sin ort. Sol med litet moln, 17 grader. Det var allt man fick om lördagens väder. Idag är det timme för timme-prognos, minus för minut och man kan jämföra en uppsjö olika aktörer. Vi älskar att kolla vädret!

Nytt sätt att mäta prognosens träffsäkerhet

Sedan ett år tillbaka har SMHI börjat mäta sin träffsäkerhet på ett nytt sätt för att kunna se var prognoserna behöver förbättras.

Träffsäkerheten mäts nu genom att dela upp parametrarna vind, temperatur samt regn/uppehåll. Vid slutet av varje år redovisas ett medelvärde för varje parametrar. Tidigare har samtliga parametrarna redovisats som ett värde.

I nya appen Grönt Väder samsas tre väderleverantörer norska YR, amerikanska GFS och SMHI. Av de tre källorna viktas ett komboväder.

– De tester SMHI har genomfört visar att kombovädret har högst träffsäkerhet av de tre, framför allt för prognoser längre än fem dagar, säger Frida Jonson, redaktör för Grönt Väder.

Grönt Väders app innehåller även en radarkarta med tvåtimmarsprognos. Appen går att ladda hem här! IphoneAndroid

Grönt Väder är ett samarbete mellan SMHI och LRF Media.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen