Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS FÖR LANDSHOPPING.SE

Få maximal skörd av jordgubbar hela sommaren lång

Jordgubben är ett av de mest älskade och vanliga bären i svenska trädgårdar. Genom smart plantering och val av rätt sorter kan du njuta av jordgubbar långt in på sommaren. Här är några tips på hur du kan bygga ett jordgubbsland som ger maximal skörd under hela säsongen.

 Välj rätt sorter för din växtzon och trädgårdens läge.
Välj rätt sorter för din växtzon och trädgårdens läge. FOTO: Sandra Jennfors-Albertsson

För att maximera skörden av jordgubbar är det viktigt att välja lämpliga sorter för lång skörd. Du kan välja mellan tidiga, medeltidiga och sena jordgubbsorter för att få skörd hela säsongen lång.

Exempel på tidiga sorter är Honeoye och Rumba medan Sonsation och Malwina är medeltidiga och sena sorter.

  • Honeoye är en av de vanligaste och högavkastande jordgubbssorterna som ger mörkt röda och sötsyrliga bär under en lång skördeperiod.
  • Rumba är en ny sort som ger stora och goda hjärtformade bär med härlig eftersmak.
  • Sonsantion ger ljusröda, söta och aromatiska bär som passar bra att odla både på friland och i växthus.
  • För en sen sort rekommenderas Malwina som ger härligt mörkröda och goda bär.

För dig som bor i växtzon 5 och uppåt kan det vara värt att prova att plantera mindre härdiga sorter i odlingstunnlar och vintertäcka för att få längre skördetid. Så passa på att odla dina egna jordgubbar och njut av de söta och saftiga bären hela sommaren lång.

Lyckas med din plantering

 Satsa på en varm och solig plats.
Satsa på en varm och solig plats. FOTO: Sandra Jennfors-Albertsson

För att lyckas med planteringen av jordgubbar är det viktigt att välja en varm och solig plats med väldränerad jord. Om jorden inte är porös och mullrik kan du förbättra den med kompost, torvmull eller barkmull. Täck marken under plantorna med halm eller gräsklipp för att hålla fukten kvar och förebygga angrepp av gråmögel. Var noga med att vattna på morgonen och plocka bort utskjutande skott.

Du kan köpa jordgubbsplantorna från Landshopping.se för att säkerställa att du får rätt sort för hela säsongen. Genom att välja motståndskraftiga sorter och sätta plantorna på rätt avstånd minskar du risken för sjukdomar. Kom ihåg att vattna på morgonen så att plantorna hinner torka upp under dagen.

Köp jordgubbssorterna i artikeln

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen