Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Kraftringen

Fem anledningar till varför du ska välja solceller

Solceller på ditt hustak? Kan det verkligen vara en bra investering? De senaste åren har tekniken utvecklats snabbt och idag är egenproducerad solel ett attraktivt val, ur många olika synvinklar. Installationen är enkel, kostnaderna har sjunkit drastiskt och miljöpåverkan är obefintlig. Solceller är inte längre ett val för några få.

– Allt fler har fått upp ögonen för solceller. Det tycker vi på Kraftringen är mycket glädjande då solen är en av våra mest hållbara energikällor. Förutom de uppenbara miljövinsterna finns det många fördelar med att välja solceller, säger Anders Ekne, säljare av solceller på Kraftringen.

1. Bra val för miljön

Solceller är ett skonsamt sätt att producera el. I processen uppstår ingen koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön.

2. Bra för din plånbok

Med egna solceller på taket kommer dina löpande elkostnader att sjunka drastiskt. Får du el över går det att lagra den i ett batteri för senare användning. En del elhandelsbolag, som Kraftringen, köper dessutom gärna överskottselen från privatpersoner.

3. Ökad energistandard på ditt hus

Solceller ökar fastighetens standard avseende energianvändning. Energi från solen anses vara en förbättring av bostaden och kan på så sätt öka värdet på fastigheten.

4. Underhållsfritt

Solcellsanläggningar har en lång livslängd på cirka 30 år. När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående. Regnet sköter underhållsarbetet till stor del och varken tvättning eller snöskottning rekommenderas.

5. Investeringsstöd

Du kan få ROT-avdrag eller statligt investeringsstöd för dina solceller. Som privatperson kan du göra ROT-avdrag och få tillbaka 30 % av dina montage- och installationskostnader. Ett annat alternativ är att ansöka om statligt stöd, som maximalt uppgår till 30 procent av dina totala kostnader. Ansökan sker via Länsstyrelsen. Du kan dessutom få skattereduktion och stöd genom systemet för elcertifikat.

– Det kan vara klurigt att navigera bland alla tekniska termer, begrepp och bestämmelser när du ska investera i solceller. Därför hjälper vi våra kunder hela vägen. Från ett första samtal till färdiginstallerade solpaneler. Vi kan även hjälpa till med ansökningshandlingar för bygglov, solcellsstöd eller ROT-avdrag för installationen, säger Anders Ekne på Kraftringen.

INVESTERINGSSTÖD TILL SOLCELLSANLÄGGNING

Det finns ett statligt solcellsstöd som ger 30 procent av investeringskostnaden i bidrag. Detta gäller kostnader för projektering, installation, material och arbete. Amsökam sker via Länsstyrelsen och ska vara nkommen inom sex månader från det att projektet påbörjats.

ROT-AVDRAG

Du kan göra ROT-avdrag för själva installationen av solceller. ROT-avdraget uppgår till cirka 9 procent av den totala kostnaden.

Observera att det inte går att kombinera statligt solcellsstöd med ROT-avdrag. Om du köper din solcellsanläggning genom Kraftringen hjälper vi dig, både med en eventuell bygglovsansökan och med ansökan om solcellsstöd eller ROT-avdrag för installationen.

Skattereduktion

Du får också en skattereduktion av staten för att du investerat i solenergi. Genom avdrag i din deklaration kan du få en skattereduktion på 60 öre per kWh för din överskottsel, det vill säga all el som matas in i elnätet. Skattereduktionen är maximerad till 18 000 kr/år.

Vill du veta mer om solceller? Ring oss på Kraftringen på 020-32 61 00 så berättar vi mer eller läs mer här www.kraftringen.se/solceller

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen