Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Grönt Väder

Fem växttrender för 2018

Kliar det i odlingsfingrarna? Du är inte ensam.

Om man inte hunnit fundera på vad man vill ha på balkongen eller i trädgården i år kan nu vara ett bra tillfälle. Blomsterfrämjandet listar fem trender som de ser för 2018.

1. Gröna växter

Stort, lummigt och frodigt är ledord liksom hälsa. Gröna växter skapar lugn och är också utmärkta luftrenare för att förbättra en dålig inomhusluft. Fler tjockbladiga växter är att vänta. Elefantröra, ormbundar, ampellijor, doftpelargon och monstera är populärt.

2. Historiska sorter

Stark trend mot historiska växter. 100 år gamla pelargoner är plötsligt något att värna om. Andra klassiska mormorsväxter som kornettblomma, saintpaulia, hortensia, begonia och cyklamen ökar i intresse, enligt Blomsterfrämjandet.

3. Ursprungsmärkning

Ursprungsmärkning som Från Sverige har seglat upp och blivit viktigt för konsumenter även på blomsidan. Att välja rätt och göra medvetna val har blivit viktigare.

4. Oväntade växtkombinationer

Möbler och växter blandas allt mer. En blandning av färger, stilar och material lyfts och möbler som integrerar växter i designen blir det mer av. Oväntade kombinationer och samplanteringar nämns. Växtinnovationer som TomTato, plantan som både är en tomat och en potatisplanta är ett exempel. AGFO.se skriver även om hur man inreder med hydroponik, alltså odling av växter i vatten.

5. Fulsnyggt

Allt behöver inte vara så snyggt! Lite fult och rufft har blivit supertrendigt. Influenserna kommer från punkten och 80-talet. I trädgården siar Blomsterfrämjandet om kantigt, svart, upcykling och recykling och växter som planteras där det passar. Man odlar för att det är trivsamt och vi mår bra av det, inte för att det ska vara snyggt att titta på.

Källa: Blomsterfrämjandet

Fler intressanta artiklar hittar du på Grönt Väder

Där kan du också jämföra Yr, SMHI, GFS och kombovädret för att få koll på vädret!

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen