Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Grönt Väder

När ska man byta till sommardäck?

Äntligen har vårsolen visat sig, något som får många av oss att fundera på att dra fram sommardäcken, men ännu är inte snön helt borta och det råder ännu vinterväglag i delar av landet.

Sverige är ett land med vinter under några månader per år. Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när det är vinterväglag.

För några år sedan gjordes reglerna om för när vinterdäck ska användas på fordon som färdas på svenska vägar, och sedan den 1 januari 2013 gäller denna regel även för tunga fordon. Enligt lagen måste man ha vinterdäck på sitt fordon mellan den 1 december och den 31 mars om det råder vinterväglag. Med vinterdäck menas speciellt framtagna däck för vinterkörning och som är märkta på ett speciellt sätt. Vinterdäck finns både med och utan dubbar.

Både innan den 1 december och efter den 31 mars kan det naturligtvis råda vinterväglag på vägen och även under andra tider på året får dubbdäck användas om det är eller väntas bli vinterväglag. Det är dessutom tillåtet att använda sig av dubbdäck oavsett om det råder vinterväglag eller ej under perioden 1 oktober till 15 april.

Hur vet man då om det är vinterväglag? Jo vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är sedan Polisen som avgör om det är vinterväglag eller ej på platsen.

Så när det är dags att skifta till sommardäcken beror förstås därför väldigt mycket på var man bor i vårt avlånga land. Även om vårsolen värmer på dagen är det ofta nattliga minusgrader och det kan komma ny snö på flera håll i landet. Klokast är att vänta tills våren är här på riktigt och först 1 april, är det ”fritt fram” med sommardäck.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen