Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Rama Medical

Så blev grankåda en medicinsk succé

Visste du att människan sedan urminnes tider varit medveten om grankådans läkande effekter? Det bevisades om och om igen för den unge allmänläkaren Arno Sipponen när han mötte lokalbefolkningen som allmänläkare i finska Lappland år 2002. Och då föddes en idé som nu är en medicinsk succé.

Bild 1/2
 Arno Sipponen fick idén till sårsalvan när han jobbade i finska Lappland i början av 2000-talet.
Bild 2/2 Arno Sipponen fick idén till sårsalvan när han jobbade i finska Lappland i början av 2000-talet.

Grankåda är naturlig läkekraft

I vilda, vackra, vidsträckta Lappland har lokalbefolkning i alla tider varit hänvisade till att klara sig själva. Ute i vildmarken är olyckan ofta framme. Det lätt att få sår och skador vid jakt och fiske när man rör sig i skog och mark. Men i naturen syns det hur träden läker sig själva med sin kåda när de skadas. Där någonstans föddes förmodligen idén att använda grankåda som läkemedel. Traditionen att koka grankåda för hemmagjord sårsalva har förfinats i generationer och det var den traditionen som Arno Sipponen mötte i Lappland när han arbetade där som allmänläkare år 2002.

Drömmen blev verklighet

Tänk om det går att skapa medicinskt säkerställda produkter ur naturens egna källor? Arno kunde inte släppa tanken. Det var inte bara han själv som kunde vittna om hur lokalbefolkningen i Lappland kokade och använde grankåda för att behandla sina sår. Även hans kollegor hade förvånats över samma sak när de arbetade i Lappland. Tanken växte sig allt starkare och när han presenterade idén för sin far som då var chef för den patologiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Forskningen blev medicinsk succé

Far och son bestämde sig för att starta ett forskningsprojekt med målet att kunna landa i medicinskt säkerställda produkter baserade på grankåda. Allt för att kunna främja välbefinnandet för både människor och djur. Forskningsresultaten överträffade t.o.m. de redan högt ställda förväntningarna. Den medicinskt behandlade grankådan visade sig vara kraftigt bakteriedödande, ha antiinflammatoriska egenskaper och vara synnerligen säker att använda. Idag finns en hel serie produkter baserade på grankådans naturligt läkande egenskaper för olika typer av hud- och sårproblematik. År 2006 grundades Repolar Pharmaceuticals med bl.a. fler delägare från familjen Sipponen där många är forskare och läkare. Och resten är, som man säger, historia.

Finns på apotek

Idag finns också Repolars produkter på apotek i England och sedan februari 2018 finns flera produkter även hos Apoteket AB i Sverige. Både i butik och i deras webbshop apoteket.se. Idag finns fyra stycken Repolarprodukter Apoteket AB i Sverige. Abilar Kådsalva är en sårsalva som hjälper vid sår- och hudskador. Abicin Kådlack fungerar vid problem med fot- och nagelsvamp. För djur finns AniVox Öronskölj som hjälper vid problem med kliande och infekterade djuröron. AniDes Sårspray behandlar effektivt sår- och hudskador på ett skonsamt sätt. Och AniDes innehåller inga gifter. Husdjuret kan t.o.m slicka på såret som behandlats utan att få biverkningar. I Sverige heter återförsäljaren av Repolars produkter Rama Medical.

Här hittar du Abilar kådsalvaHär hittar du Abicin kådlackHär hittar du AniVox öronsköljHär hittar du AniDes sårsprayHär hittar du fler av Rama Medicals produkter

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen