Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
INNEHÅLL FRÅN JOINT ACADEMY

Så lindrade Fredrik, 51, sin artros med hjälp av app

Fredrik, 51, fick redan år 1991 problem med sitt ena knä och opererade under 90-talet bort menisken. Men år 2014 fick han ont i knät igen. Fredrik fick då konstaterat att han hade artros.

– Tidigare har jag varit lite “anti” sjukgymnastik” och tänkte först att jag skulle klara av det här själv. Men i maj 2020 fick jag riktigt ont under en längre period och hade under en hel vecka svårt att gå, säger Fredrik.

Sedan Fredrik var nio år gammal har han åkt skateboard och var därför orolig över hur nyheten om artros skulle påverka hans största hobby. Han ville inte sluta, så trots sin diagnos fortsatte han att åka skateboard.

– Jag tog smärtstillande och satte på knäskydd. Jag trodde att det skulle räcka. I 3-4 timmar kunde jag åka, men när jag kom hem fick jag lägga mig i soffan på grund av svår smärta. Min fru tyckte att jag skulle börja med sjukgymnastik för att göra något åt problemet, förklarar Fredrik.

En fjärdedel över 45 år drabbas

Artros är en av de snabbast växande folksjukdomarna i världen och ungefär var fjärde person över 45 drabbas av det. Det är en sjukdom som orsakar en gradvis nedbrytning av brosket och gör att den påverkade leden blir svår att använda. Några av de vanligaste symtomen är belastningssmärta, stelhet och vilovärk. Varför man får artros kan bero på ett flertal olika saker, exempelvis genetiska anlag, svag muskelstyrka, fysiskt tunga jobb eller om man tidigare har utövat elitidrott.

”Behandling av knäartros är överlägsen traditionell vård” – Läs nya studien här!

Det finns ingen behandling som kan bota artros, men det finns behandlingar som kan lindra symtom och bidra till en enklare vardag. Det första steget, enligt Socialstyrelsen, är grundbehandling som innefattar anpassad sjukgymnastik och utbildning.

Behandla själv i hemmet

Efter en period med smärta började Fredrik läsa på mer om sjukdomen och sökte på termen “Artrosskola”. På så sätt kom han i kontakt med Joint Academy, en digital grundbehandling för artros som kopplar samman patienter med legitimerade fysioterapeuter i en app.

I nära samråd med sin personliga fysioterapeut har Fredrik fått skräddarsydda övningar att utföra dagligen samt interaktiva lektioner om artros för att lära sig mer om sjukdomen. Artros innebär en livsstilsförändring och gör man ingenting åt det blir man ofta gradvis sämre.

WWW.JOINTACADEMY.COM

Behandla artros via mobilen – Så fungerar det

Efter ungefär 6-12 veckor brukar man uppleva en förbättring, säger Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi och medicinsk chef på Joint Academy.

Några minuter om dagen räcker

Några minuters träning om dagen kan ha stor inverkan på hälsan. Lägger du ner den tiden kommer du med stor sannolikhet minska din ledsmärta och öka din rörlighet. Du behöver inte svettas och bli andfådd, utan det handlar om de dagliga specifika övningarna samt undvikandet av stillasittande och monoton belastning. Att få tillbaka rörligheten kommer göra mycket för välmåendet.

– Just vid artros räcker det att du gör övningar 5-10 minuter om dagen 5 dagar i veckan för att du ska bli bättre. Du behöver inte gå till gymmet och överarbeta. Små, korta steg kommer att ge förändring. Efter ungefär 6-12 veckor brukar man uppleva en förbättring, säger Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi och medicinsk chef på Joint Academy.

Sedan maj 2020 har Fredrik deltagit i Joint Academys digitala behandling och kan idag åka skateboard obehindrat.

– Idag har jag ingen smärta alls längre. Vad jag märker när jag åker är att jag kan göra saker med brädan som jag inte har gjort på 10-15 år. Jag har betydligt mer rörlighet och vighet i kroppen och är inte lika rädd för att få ont i knät, avslutar Fredrik.

Ladda ned appen här! Patientavgift 0 kr

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen