Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med HP Solartech

Så sparar du miljön – och tjänar pengar på det

Går du i tankar på att investera ett solenergisystem hemma på gården? Då är det dags att gå från tanke till handling. Den 1 januari 2018 höjde regeringen både budget för solcellsstödet samt stödandelen för privatpersoner till 30 procent mot tidigare 20 procent. Sammanlagt avsätter regeringen drygt 900 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till investeringsstöd för solceller.

FOTO: Unnegard

Intresset för solenergi har ökat markant under de senaste åren. Dels beroende på att kostnaderna för solcellspaneler sjunkit men också för att det statliga stödet varit lukrativt.

Enligt statistik från Energimyndigheten har utbetalningarna av solcellstöd mer än fördubblats mellan 2015 och 2017. Nu har alltså stödet förbättrats ytterligare.

Stödet kan sökas av företag, offentliga organisationer samt privatpersoner och omfattar installation av alla typer av nätanslutna solenergisystem. Kravet är att installationen ska vara slutförd senast 31 december 2020.

Det finurliga med stödet är att det gäller per byggnad och inte per fastighet. Det innebär att du kan söka stöd mer än en gång om du gör installation på mer än ett tak eller en markinstallation.

Syftet med det förbättrade stödet är att regeringen vill gynna och påskynda utbyggnaden av solenergin då denna kommer att bli en viktig del i Sveriges framtida hållbara energisystem.

Vad innebär en solenergianläggning för dig?

Det är inte bara stödet som är intressant. En investering i solenergi är en riktigt bra och trygg affär även på lång sikt. Och inte minst, viktigt för vår framtida miljö.

Kortfattat innebär det att du producerar egen hållbar el med vilken du sänker kostnaderna för din egen förbrukning. Överskottet går automatiskt tillbaka till elbolaget och du får betalt.

Låter detta intressant? Läs mer på HP Solartech.

En gård med en årlig energiförbrukning på ca 100 000 kWh beräknas kunna täcka halva årsförbrukningen genom att investera i 50 kW solceller. Sedan påverkas givetvis förbrukningen beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver.

En fingervisning om investeringskostnaden är 10 000 kronor/kWh exkl. moms. Av det får du alltså 30 procent tillbaka av staten.

Ren köttproduktion har en förhållandevis normal förbrukning medan spannmåls- och mjölkproduktion kräver mer energi på grund av mer energitörstig utrustning.

Investeringen betalar tillbaka sig på cirka tio år (payoff) men fortsätter producera el i ytterligare 20 år då solpaneler har en beräknad drifttid på minst 30 år.

En solcellsanläggning består av solpaneler som mäter 1,0 x 1,7 meter per enhet och genererar runt 250 kWh per år. Till det kommer en växelriktare som omvandlar likström från panelerna till växelström. Tillkommer gör kostnader för montering.

Då många av komponenterna är passiva innebär det minimalt underhåll.

Vid beställning av ett solenergisystem från HPSolartech designar de ett optimerat solenergisystem för din gård. Företaget är verksamma i Stockholm-Mälarregionen och är specialiserade på lantbruksfastigheter. De har stor kunskap om och förståelse för byggnader och takkonstruktioner.

Läs mer om solcellsstödet på Energimyndighetens hemsida.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen