Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juni 2017

Smart ombyggnad: Här bor hönorna i lekstugan

Camilla hade drömt om att ha hönor sedan tonåren. En gammal lekstuga på radhustomten gjorde drömmen sann och i dag bor fyra skånska blommehönor flärdfullt i en hönsgård utan motstycke i grannskapet.

 Hönsgården är byggd enligt konstens alla regler – och sedan lite till. Förutom lekstugan med till bygget har Camilla planterat buskar som ger skugga samt fixat en liten gungpinne till hönorna. – Jag trodde att de skulle tycka jättemycket om den, men det är aldrig någon som sitter där, säger hon med ett skratt. Foto: Pia Gyllin
Bild 1/10 Hönsgården är byggd enligt konstens alla regler – och sedan lite till. Förutom lekstugan med till bygget har Camilla planterat buskar som ger skugga samt fixat en liten gungpinne till hönorna. – Jag trodde att de skulle tycka jättemycket om den, men det är aldrig någon som sitter där, säger hon med ett skratt. Foto: Pia Gyllin
 Från början var det Vera, Ellen, Cecilia och Rut som bodde i hönshuset. Namnen är inspirerade av ett barnprogram i Fem myror är fler än fyra elefanter. I dag är det bara Cecilia och Ellen kvar av originaluppsättningen och istället har Molly och Dolly flyttat in. Foto: Pia Gyllin
Bild 2/10 Från början var det Vera, Ellen, Cecilia och Rut som bodde i hönshuset. Namnen är inspirerade av ett barnprogram i Fem myror är fler än fyra elefanter. I dag är det bara Cecilia och Ellen kvar av originaluppsättningen och istället har Molly och Dolly flyttat in. Foto: Pia Gyllin
 När det blir soligt är hönorna, särskilt Cecilia som här ligger närmast i bild, snabba att springa ut på radhusets altan och lägga sig bekvämt tillrätta. Foto: Pia Gyllin
Bild 3/10 När det blir soligt är hönorna, särskilt Cecilia som här ligger närmast i bild, snabba att springa ut på radhusets altan och lägga sig bekvämt tillrätta. Foto: Pia Gyllin
 Hönorna är av den svenska lantrasen skånska blommehöns. – Det är en bra ras på så sätt att de tål det svenska klimatet lite bättre. Sedan är de ju så vackra, säger Camilla. Foto: Pia Gyllin
Bild 4/10 Hönorna är av den svenska lantrasen skånska blommehöns. – Det är en bra ras på så sätt att de tål det svenska klimatet lite bättre. Sedan är de ju så vackra, säger Camilla. Foto: Pia Gyllin
 Hönshuset anno 2009 pryder sin plats i trädgården. Foto: Pia Gyllin
Bild 5/10 Hönshuset anno 2009 pryder sin plats i trädgården. Foto: Pia Gyllin
 Välkommen till hönsgården på Stämpelgatan. Foto: Pia Gyllin
Bild 6/10 Välkommen till hönsgården på Stämpelgatan. Foto: Pia Gyllin
 Camilla brinner för djurens väl och lyckas alltid få med sig skadade och övergivna djur hem. Efter en sommar på ett värperi i ungdomen bestämde sig Camilla för att bli självförsörjande på ägg så snart hon hade möjlighet. – Det är väldigt viktigt för mig att veta var maten kommer ifrån och att djuren haft det bra.
Bild 7/10 Camilla brinner för djurens väl och lyckas alltid få med sig skadade och övergivna djur hem. Efter en sommar på ett värperi i ungdomen bestämde sig Camilla för att bli självförsörjande på ägg så snart hon hade möjlighet. – Det är väldigt viktigt för mig att veta var maten kommer ifrån och att djuren haft det bra.
 ”Sovrummet” har inretts till tänderna: till och med väggord finns.
Bild 8/10 ”Sovrummet” har inretts till tänderna: till och med väggord finns.
 Camilla har alltid sällskap i trädgården eftersom hennes ”tjejer” älskar att sola under sommarhalvåret. Bjuds det på fika är de genast där och tigger en bulle eller en chokladbit.
Bild 9/10 Camilla har alltid sällskap i trädgården eftersom hennes ”tjejer” älskar att sola under sommarhalvåret. Bjuds det på fika är de genast där och tigger en bulle eller en chokladbit.
 Varje dag ”mockar” Camilla inne i hönsgården med krattan. Foto: Pia Gyllin
Bild 10/10 Varje dag ”mockar” Camilla inne i hönsgården med krattan. Foto: Pia Gyllin

Grinden i radhusträdgården i bostadsområdet Björkhaga i utkanten av Örebro står öppen. Två av Camilla Norbergs hönor pickar lite förstrött intill den, men gör inga ansatser att springa ut i det fria. Och vem kan klandra dem? Deras hus inne i trädgården är nämligen något utöver det vanliga.

Familjens lekstuga är numera ombyggd till ett hönshus med två rum samt rymlig trädgård komplett med gungor, soldäck och lummiga buskar.

– Vi började bygga 2009. Jag har sedan jag var tonåring velat vara självförsörjande med ägg, så jag googlade lite och tyckte att det såg smidigt ut att bygga om en lekstuga till hönshus. Då har man ju redan själva huset klart, berättar Camilla.

Valde fyra hönor

För att bygga om lekstugan till ett hönshus med klass isolerades först golv och väggar. Värme drogs in för att huset skulle bli vinterbonat. I originaldelen finns i dag pinnar att sova på och en sandbädd på golvet.

Camilla, hennes man Johan och barnen Linnea och Albin valde efter renoveringen alla ut varsin höna som fick flytta in i det fina hönshuset. De fyra skånska blommehönorna Cecilia, Ellen, Vera och Rut tog sin plats i trädgården. Efter ett par månader gav Vera ifrån sig ett väldigt högljutt kuckeliku – eftersom hon tydligen var en Verner.

– Det hördes över hela området! Pappa ringde och sa att han hörde det ända borta hos sig, säger Camilla och berättar att de snabbt fick se till att Vera/Verner fick ett nytt hem. Kort därefter blev Rut akut sjuk och inom kort fick två nya hönor flytta in.

Läs också:14 saker du måste veta innan du skaffar höns

Bråk gav tillbyggnad

Det blev dock motsättningar mellan det gamla och det nya gänget, vilket ledde till att en påbyggnad gjordes på den befintliga lekstugan så att man kunde hålla hönorna åtskilda. Men de två nykomlingarna blev tyvärr inte långvariga i gården då de ganska snabbt föll offer för mård.

I stället hämtades Molly och Dolly till familjen. De kom bra överens med det gamla gardet och avspärrningarna kunde tas bort. I dag används tillbyggnaden som ”matsal” och värprum, medan originalbyggnaden används som sovrum.

Anpassad för äldre

Familjen Norbergs radhus ligger mot en skogsdunge och har en liten allmänning på några meter intill trädgården. Ibland händer det att hönorna tar sig en promenad till denna plätt, vilket till en början var en lite ovanlig syn i grannskapet.

– Det kom folk och ropade att det sprang runt lösa ”tuppar” och undrade om det var våra. Och det var det ju – fast de hade bara gått några meter och sedan gick de hem igen, säger Camilla vars grannar numera är så vana vid familjens husdjur att de inte reagerar alls om de är ute på söndagspromenad på egen hand någon gång ibland.

– De tycker att det är roligt att vi har dem, säger hon.

Läs också:Vi vill ha mera kackel! 10 skäl att älska hönsen

Äldreanpassat hönshus

Eftersom både Cecilia och Ellen börjar bli till åren komna har man äldreanpassat delar av hönshuset, bland annat vid sovpinnarna så att det är lättare att ta sig upp. Den första anpassningen, en specialbyggd stege, mottogs däremot inte väl: Cecilia blev så stött att hon vägrade gå upp till pinnarna överhuvudtaget tills anordningen tagits bort.

– De är verkligen egna personligheter, säger Camilla och skrattar gott åt sina egensinniga husdjur.

– På våren när solen börjar värma är de med ute på altanen och sitter bredvid mig när jag solar. De ligger där på golvet, speciellt Cecilia, och ser helt utslagna ut. Men de älskar det!

Välkomna rymmare

Ellen är den som hittar på bus och drar sig inte för att stjäla om det kommer fram riktigt smaskiga godsaker. Chokladbitar plockas snabbt ut handen på den som tänker äta och sedan blir det en väldig fart i benen på hönan som springer in i huset med sitt byte. Cecilia är lite lugnare, men väldigt bestämd. Molly och Dolly är båda lite avvaktande och försiktiga.

– Ibland kan någon av dem komma in i huset också. Helst plötsligt står det en höna i badrummet! Och en gång när Johan vaknade efter att ha somnat i soffan satt Ellen bredvid honom. Det var ju min tanke när vi skaffade dem att jag ville att de skulle vara lite tama, och det kan man lugnt säga att de är.

Så blev hönsdrömmen till

Lekstugan som ursprungligen fanns har gjorts om så här.

  • Golv och väggar har isolerats för att klara även vinterkyla.
  • Ett element har installerats.
  • Lekstugan har fått en hönslucka.
  • Sovpinnar har satts upp.
  • Hönsen har fått en sandbädd på golvet.
  • Ytterligare ett rum är byggt i vinkel. Där ryms reden och matplats. Det finns också en lucka ut i trädgården.
  • En nätad gård på 4×7 meter har byggts runt och framför huset samt ett rovdjurstak på en del av gården, dessutom är brädor nergrävda runt gården som extra skydd mot rävar.

Läs också:Vilken höna passar dig? Guide till 10 tåliga lantraser

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen